Bănci și Asigurări

Euro reia odiseea scaderii

12.11.2004, 00:00 18

Cursul leu/euro s-a inscris din nou pe un trend descendent pe care, spun dealerii, se pare ca nu il va abandona in zilele urmatoare. Euro s-a depreciat ieri cu 145 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 40.367 de lei. De la inceputul saptamanii euro a slabit constant, pierderea ajungand ieri la 292 de lei.
Dolarul s-a apreciat in schimb, alimentat si revenirea inregistrata pe pietele internationale. Astfel, cursul leu/dolar a urcat cu 30 de lei, pana la 31.332 de lei.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.500 de lei, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand treptat pana la 40.380 de lei/euro. De la acest nivel au inceput cumparari de valuta, cotatiile urcand pana la 40.490 de lei/euro. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, cotatiile coborand din nou, pe mai multe paliere, pana la 40.330/40.380 de lei. "Tendinta este de depreciere a euro. Rapiditatea cu care aceasta se va intampla va fi data de volumele tranzationate de clienti. In ultimele zile am vazut excedente, iar ieri volumele au fost echilibrate. Pe termen mediu este posibil sa apara acumulari de valuta, care sa determine inca o scadere puternica a cursului, desi nu cred ca vom mai asista la sedinte furtunoase cum au fost saptamana trecuta. De altfel, volumele tranzactionate pe piata s-au diminuat simtitor, iar lucrurile par sa revina la normal", a apreciat un dealer.
Volumul cumpararilor de la clienti a scazut sensibil miercuri pana la 85 de milioane de euro, insa chiar si asa piata a inregistrat intrari nete de 11 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut la 191 de milioane de euro, aproape jumatate din media ultimelor sedinte. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 277 de milioane de euro, cu mult sub media ultimei saptamani.
Pe pietele internationale cursul a inregistrat oscilatii ample. Astfel, dupa ce a urcat pana la 1,30 dolari/euro, cusul a coborat pana la 1,2880 dolari/euro, dupa ce mai multi oficiali au sustinut ca economia americana merge destul de bine, iar o asemenea depreciere a dolarului nu este justificata.
Banca Nationala a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa atraga depozite pe o luna in valoare de 3.800 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 5.740 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,25% pe an. BNR a organizat si o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, atragand de pe piata 12.000 de miliarde de lei. Dobanda maxima acceptata de banca centrala a fost de 17,95% pe an, in timp ce dobanda medie la care certificatele au fost adjudecate a coborat la 17,72% pe an, cu 34 de puncte de baza mai putin decat la licitatia precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO