Bănci și Asigurări

Euro revine peste pragul de 3,6 lei

21.10.2005, 17:51 20

Euro a reusit ieri sa castige teren in fata leului, dupa patru zile consecutive de depreciere, cresterea sa fiind alimentata de aparitia unor ordine mai consistente de cumparare de valuta pe piata.

Cursul oficial a urcat cu 0,0090 de unitati, pana la 3,6069 de lei pentru un euro. Moneda unica a revenit astfel deasupra pragului de 3,6 lei, dupa doua zile in care a stationat imediat sub acest nivel.

Dolarul a continuat in schimb sa se intareasca incet, pentru a treia zi consecutiv, fiind evaluat de banca centrala la 3,0119 lei, cu 0,007 unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Piata valutara interbancara a avut inca o zi calma. La deschiderea sedintei de tranzactionare cotatiile erau de 3,5980/3,6030 lei pentru un euro. Pana la inchiderea pietei, euro a marcat o apreciere marginala, cotatiile urcand pana la 3,6000/ 3,6050 lei pentru un euro.

"Cotatiile au urcat inca de la sfarsitul sedintei de miercuri, dupa ce au aparut ordine mai mari de cumparare. Situatia s-a mentinut si ieri, ceea ce a dus la aprecierea in continuare a euro. Volumele tranzactionate au fost insa reduse", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat si miercuri un deficit de 21 de milioane de euro, dupa ce vanzarile catre clienti au urcat la 232 de milioane de euro. Pentru ultimele sapte sedinte datele bancii centrale arata insa ca piata a fost in echilibru, cumpararile clientilor egaland vanzarile catre acestia la 226 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost miercuri de 116 milioane de euro, sub media ultimelor zile.

Euro a marcat castiguri in fata leului si pe piata de la Sibiu. Contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul anului au fost tranzactionate in cotatii de 3,6130 lei pentru un euro, in crestere usoara fata de ultimul pret, dupa ce in primele zile ale saptamanii nici nu a mai existat interes pentru astfel de operatiuni. Urcarea cotatiilor peste cursul spot indica asteptari ale operatorilor privind noi cresteri ale euro in aceasta perioada.

Pe pietele internationale dolarul s-a mentinut la nivelul de 1,1950 dolari pentru un euro. Apropierea uraganului Wilma, care ameninta sa loveasca Statele Unite la sfarsitul acestei saptamani, nu a produs inca efecte asupra pietelor.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi se mentin la minimul istoric de 0,5% -1,5% pe an, in lipsa operatiunilor de sterilizare ale bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO