Bănci și Asigurări

Euro scade la minimul ultimei luni, în timp ce dolarul alunecă din nou sub 4 lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

04.06.2015, 00:00 914

Cursul anunţat de BNR pentru un euro a scăzut ieri la 4,43 de lei, cel mai scăzut nivel din ultima lună, în timp ce dolarul american a reintrat sub pragul de 4 lei, fiind în scădere cu 1,5% faţă de şedinţa precedentă, respectiv şase bani. Moneda europeană nu mai atinsese un nivel atât de scăzut în faţa leului din 5 mai, când banca centrală anunţase o paritate de 4,42 de lei.

„Şedinţele recente au înregistrat un număr tot mai mare de tranzacţii pe piaţa valutară, dar volatilitatea a rămas redusă. Ştirile divergente privind blocajul Greciei menţin incertitudini asupra perechii euro/leu având în vedere legăturile bancare puternice, 13% din activele bancare locale sunt deţinute de capital elen”, scriu într-un raport analiştii de la ING Bank. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a scăzut cu patru bani şi a ajuns astfel la 4,26 lei, minimul ultimelor două săptămâni.

Circa 75.000 de români au credite în această monedă, care s-a apreciat puternic în a doua jumătate a lunii ianuarie, determinant pentru acest lucru fiind decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro pe care îl practica din septembrie 2011, mişcare care a generat un şoc pe piaţa valutară. Românii au credite în franci elveţieni de circa 10 mld. lei. Creditele în dolari americani, monedă care a schimbat prefixul la cursul BNR pe 4 martie, se ridică la aproximativ 300 mil. lei. Depozitele în aceste două monede, care s-au apreciat puternic în anii de criză, cumulează 6,5 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO