Bănci și Asigurări

Euro scade sub pragul de 41.000 de lei

06.08.2004, 00:00 8

Leul a continuat sa se aprecieze si ieri, atat fata de euro cat si fata de dolar. Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.941 de lei pentru un euro, cu 69 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta. Astfel, euro a scazut sub pragul de 41.000 de lei pentru prima data dupa 21 iulie.
Dolarul s-a depreciat ieri cu 196 de unitati, fiind evaluat de banca centrala la 33.932 de lei.
Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 41.000/41.030 de lei/euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat pana la un maxim de 41.060/41.090 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, juctorii au inceput sa vanda valuta, cotatiile coborand treptat pana la sfarsitul sedintei. Astfel, piata s-a inchis in cotatii de 40.930/40.960 de lei/euro. "Piata a fost destul de agitata ieri. Toti jucatorii se asteptau ca BNR sa intervina ieri, astfel ca in jurul pranzului tensiunea a crescut. Volumele tranzactionate ieri au fost substantiale", a comentat un dealer. Excedentul de valuta se mentine pe piata, alimentat de cumpararile masive ale bancilor de la clienti. In luna iulie BNR a atras de pe piata un volum record de 629 de milioane de euro, fara ca leul sa inregistreze o depreciere sensbila.
Volumele tranzactionate miercuri pe piata au inregistrat un recul sensibil dupa ce marti, pe fondul unei interventii a bancii centrale, crescusera aproape pana la nivelurile record stabilite in luna precedenta. Astfel, miercuri bancile au cumparat valuta de la clientii lor in valoare de 86 de milioane de euro, in timp ce vanzarile catre acestia au insumat 78 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut miecuri la 93 de milioane de euro, fata de 418 milioane marti. Volumul total tranzactionat niercuri pe piata a fost de 179 de miloane de euro.
Dolarul a inregistrat ieri o noua depreciere fata de euro pe pietele internationale, pana la un curs de 1,2060 dolari/euro. Cursul s-a stabilizat ieri la acest nivel, dupa ce coborase miercuri pana la o minima de 1,1970 dolari/euro. investitorii asteptau ieri publicarea unui raport privind evolutia numarului somerilor in Statele Unite.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 19% si 20% pe an. Banca Natioanla nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda de pe piata.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO