Bănci și Asigurări

Euro schimba trendul si coboara sub 38.000 de lei

26.01.2005, 00:00 11



Euro a inregistrat ieri o depreciere substantiala, in contextul in care nu au mai aparut ordine de cumparare de valuta pe piata. Banca Nationala a calculat un curs de 37.786 de lei pentru un euro, cu 658 de lei mai putin decat in ziua precedenta.



Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere, fiind evaluat la 28.958 de lei, cu 406 lei mai putin decat cotatia precedenta.



Piata valutara s-a deschis in cotatii de 37.970/38.020 de lei pentru un euro, sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei s-a cumparat vlauta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 38.180 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine de vanzare, euro depreciindu-se treptat pana la 37.900 de lei. Ulterior cotatiile au mai fluctuat, inainte de a cobori la 37.700 de lei. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare euro a mai inregistrat o apreciere, urmata de o depreciere, astfel incat piata s-a inchis ieri in cotatii de 37.680/37.730 de lei/euro.



"Euro s-a depreciat pe fondul lipsei ordinelor de cumparare de valuta de la clienti. Piata a fost destul de agitata, insa volumele tranzactionate au scazut sensibil, la aproximativ jumatate din media zilelor trecute", a comentat un dealer.



Piata a inregistrat luni un excedent de valuta de 51 de milioane de euro, pe fondul unor cumparari de valuta de la clienti de 159 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut fata de vineri, ramanand insa substantial, la 488 de milioane de euro. Astfel, volumul total traznactionat pe piata a fost de 648 de milioane de euro. Piata a inregistrat a doua zi consecutiva de excedente substantiale, dupa ce in ultimele luni au predominat deficitele. Dealerii spun ca nivelul mai ridicat al cursului au atras in piata unii vanzatori de valuta. Pe de alta parte exista speculatii potrivit carora banca centrala a intervenit zilele trecute pentru a evita o depreciere sensibila a euro, aceasta fiind o explicatie pentru volumele mai mari inregistate.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat o apreciere usoara fata de euro. Cursul a fluctuat ieri intre 1,3007 dolari/euro si un maxim de 1,3076 dolari/euro, ajungnd la sfarsitul zilei la 1,3030 dolari/euro. Analistii apreciaza ca dolarul ar putea sa se aprecieze in continuare, dar numai daca va reusi sa sparga pragul suport de 1,2950 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au coborat din nou, ajungand sa oscileze intre 10% si 15% pe an. Scaderea dobanzilor a avut loc in contextul in care Banca Nationala nu a organizat ieri o licitatie pentru a atrage excesul de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO