Bănci și Asigurări

Euro se prabuseste spre 3,5 lei

02.08.2005, 19:26 43

Euro nu a reusit sa pastreze si ieri aprecierea de la sfarsitul saptamanii trecute, marcand o scadere sensibila.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5014 lei noi pentru un euro, cu 223 de unitati mai putin decat cotatia precedenta.

Pe piata valutara interbancara cotatiile au coborat ieri chiar sub pragul de 3,5 lei pentru un euro, pentru prima data in ultimele cinci luni.

Dolarul a inregistrat de asemenea o depreciere sensibila, cursul coborand pana la 2,8672 lei noi pentru un dolar, cu 490 de unitati mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute. Scaderea abrupta a fost alimentata atat de deprecierea monedei americane pe pietele internationale fata de euro, la care s-a adaugat intarirea leului comparativ cu moneda unica pe piata locala.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5120/3,5160 lei noi pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii de vineri. De altfel, dealerii spun ca in sedinta de vineri leul a inceput sa recupereze teren fata de euro imediat dupa interventia bancii centrale in piata.

In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat pana la o minima de 3,5080/3,5120 lei noi pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de cumparare de valuta, cotatiile crescand rapid pana la un maxim al zilei de 3,5150/3,5190 lei/euro. Spre sfarsitul zilei trendul s-a inversat din nou, in conditiile in care jucatorii au vandut aproape fara exceptii valuta. Astfel, piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,4960/3,5000 lei pentru un euro.

"Piata a fost destul de agitata ieri, insa nu cred ca BNR a intervenit din nou. In prima parte a zilei cotatiile au urcat rapid dupa o usoara scadere la inceputul sedintei de tranzactionare, insa pe final piata a mers intr-o singura directie, in jos", a comentat un dealer. De altfel, majoritatea dealerilor spun ca leul are potential de intarire, singura necunoscuta fiind disponibilitatea bancii centrale de a permite o astfel de miscare, respectiv nivelul pana la care va permite coborarea cursului.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa piarda teren fata de euro, in ciuda stirilor pozitive oferite de economia americana. Analistii se asteapta acum chiar la continuarea acestui trend, dupa ce moneda americana a marcat cresteri importante o perioada indelungata. Cotatiile s-au stabilizat ieri la 1,2230 dolari pentru un euro, fata de un nivel de 1,22 dolari/euro la deschidere.

Pe piata monetara dobanzile au oscilat in continuare intre 7% si 8% pe an, in conditiile in care banca centrala nu a mai intervenit de luni, 25 iulie, cand a sterilizat 2,600 miliarde de lei noi (738 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO