Bănci și Asigurări

Euro se reintoarce la 3,51 lei

27.10.2006, 18:46 10

Leul a recuperat terenul pierdut in fata euro de la inceputul saptamanii, cotatiile coborand ieri pe piata valutara, pe fondul unor volume de tranzactionare reduse.
BNR a calculat un curs de 3,5146 lei pentru un euro, cu 0,9 bani sub nivelul din ziua anterioara. Astfel, euro se intoarce aproape de nivelul la care era cotat la sfarsitul saptamanii trecute.
Dolarul a pierdut 2,63 bani, coborand pana la 2,7763 lei, dupa ce a pierdut teren in fata euro pe pietele internationale.
"Cotatiile au scazut usor, pe fondul unor volume de tranzactionare reduse. Ma astept ca miscarea de apreciere temperata a leului sa continue si in zilele urmatoare. Volumele tranzactionate pe piata au fost mai mici decat cele din zilele precedente, de aproximativ 100 de milioane de euro", a comentat un dealer.
Piata s-a deschis in cotatii de 3,5120/3,5170 lei pentru un euro. Pe parcursul zilei, euro a pierdut marginal teren, incheind sedinta de tranzactionare la 3,51/3,5150 lei.
Dupa cresterea cotatiilor in prima parte a saptamanii pana spre 3,55 lei pentru un euro, pe piata au aparut interese de vanzare de valuta, inclusiv din partea bancilor locale.
Potrivit datelor BNR, in sedinta de tranzactionare de miercuri operatiunile interbancare au totalizat 237 de milioane de euro, fata de o medie de 141 de milioane de euro, in ultimele sapte zile. Piata a inregistrat miercuri un excedent de 13 milioane de euro, in conditiile in care cumpararile de valuta de la clienti au urcat la 668 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat pe piata a urcat la 906 milioane de euro.
Pe piata monetara, dobanzile au ramas la niveluri ridicate, pe fondul lipsei de lichiditati.
Pentru plasamentele pe termen de o zi, dobanzile oscilau ieri in jurul nivelului de 9% (peste dobanda de interventie a BNR, de 8,75% pe an). La inceputul saptamanii, 18 banci au plasat 2,2 miliarde de lei la BNR, in depozite la o luna. Desi miercuri a ajuns la scadenta un depozit de 3,2 miliarde de lei atras de banca centrala in urma cu o luna, presiunea pe lichiditati persista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO