Bănci și Asigurări

Euro se stabilizeaza la 3,67 lei pe o piata calma

27.05.2008, 20:10 12

Euro a oscilat pe piata valutara interbancara intr-o banda ingusta, in apropierea nivelul de 3,67 lei, pe fondul unui apetit redus pentru tranzactionare.
La cursul oficial, euro a coborat ieri cu 0,57 bani, pana la 3,6698 lei. Dolarul a coborat la 2,3293 lei, cu 0,86 bani sub nivelul precedent.
Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost reduse, marii jucatori fiind inactivi, in conditiile in care piata de la Londra a ramas ieri inchisa. Astfel, euro a fluctuat usor pe parcursul sedintei de tranzactionare, in intervalul 3,6670 -3,67 lei. "Piata a fost foarte calma, volumele tranzactionate fiind modeste", a comentat un dealer.
La sfarsitul saptamanii trecute volatilitatea crescuse puternic pe piata locala, leul fiind lovit de cresterea aversiunii fata de expunerile riscante pe plan mondial. Temerile investitorilor au fost reaprinse de cresterea pretului petrolului la noi valori record, in cursul saptamanii trecute. Leul nu mai reuseste sa convinga investitorii straini in ciuda dobanzilor relativ ridicate de pe piata monetara. De altfel, majoritatea analistilor straini cereau BNR sa ridice dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual la inceputul acestei luni, pentru a o duce la 10% pe an. Banca centrala a preferat insa un pas mai moderat, de numai un sfert de punct procentual.
Majoritatea analistilor vad leul intarindu-se in a doua jumatate a anului, cursul urmand sa coboare sub 3,6 lei/euro, chiar spre 3,5 lei/euro, in variantele optimiste.
Dealerii spun de asemenea ca presiunea la cumpararea de valuta din partea companiilor locale ar trebui sa scada in perioada verii, astfel ca leul are potential sa se intareasca.
De altfel, leul s-a decuplat la inceputul anului de evolutia regiunii, majoritatea monedelor de pe pietele emergente vecine inregistrand aprecieri sensibile. Pe de alta parte, leul ramane foarte expus fata de sentimentul regional si evolutiile de pe pietele financiare internationale, in conditiile in care indicatorii fundamentali ai economiei romanesti arata inca o imagine vulnerabila, cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent si dependenta de atragerea de finantari din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO