Bănci și Asigurări

Euro urcă la 4,53 lei înainte de stabilirea cursului la care vor fi calculate accizele pentru anul viitor

Euro urcă la 4,53 lei înainte de stabilirea cursului la care vor fi calculate accizele pentru anul viitor

Autor: Ciprian Botea

01.10.2012, 00:05 695

Euro a recuperat în septembrie aproape jumătate din terenul pierdut în faţa leului pe parcursul lunii august, iar cursul de schimb a urcat vineri la maximul ultimelor şapte săptămâni, de 4,53 lei/euro, pe fondul crizei externe şi în condiţiile în care BNR a ezitat să intervină pentru a susţine leul.

BNR a calculat vineri, ultima zi bancară a lunii septembrie, o cotaţie de referinţă de 4,5331 lei/euro, cu 1,7% peste nivelul de la sfârşitul lunii august, după una dintre cele mai agitate săptămâni pe piaţa valutară. Un nivel atât de ridicat nu mai fusese afişat din 10 august.

"Leul a fost tranzacţionat pe o tendinţă de depreciere pentru cea mai mare parte a lunii septembrie în lipsa unor semne clare privind intervenţii ferme ale BNR pe piaţa valutară şi ne aşteptăm ca slăbirea leului să continue în absenţa băncii centrale din piaţă", potrivit unui raport al analiştilor ING Bank.

Leul se apreciase cu 4% în faţa monedei europene în august datorită intervenţiilor băncii centrale pe piaţa valutară şi controlului mai strict al lichidităţii din piaţa monetară. BNR s-a văzut nevoită să intervină atunci după ce tensiunea pe piaţa valutară atinsese cote record şi cursul depăşise pragul de 4,6 lei/euro.

Cursul a fost susţinut în august şi prin limitarea sumelor injectate în piaţă de BNR prin operaţiunile repo săptămânale. Luna trecută, au fost eliminate restricţiile la licitaţiile repo şi lichiditatea din piaţă a crescut, iar efectul nu a întârziat să apară pe piaţa monetară, unde dobânzile au scăzut, şi pe cea valutară, unde leul a reintrat pe depreciere.

Deprecierea leului din perioada mai-iulie a fost cauzată de vânzările de titluri de stat deţi­nute de investitorii străini, aceştia fiind cei care au alimentat cererea de euro şi au trimis leul în corzi. Creşterea din nou a lichidităţii din piaţă în luna septembrie le-a permis din nou străinilor să-şi închidă poziţiile pe titluri de stat şi să cumpere euro.

Euro s-a apreciat vineri până aproape de 4,34 lei la cursul publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), iar acest lucru ar putea ajuta statul să aibă încasări mai mari anul viitor. Referinţa de astăzi, 1 octombrie, va fi utilizată pentru calculul accizelor pentru anul 2012.

Statul a încasat anul trecut 4,4 miliarde de euro (19 mld. lei) din accize, care au fost calculate la un curs de schimb de 4,3 lei/euro. La un curs de 4,54 lei/euro, sumele încasate din accize ar creşte cu echivalentul a un miliard de lei.

Analiştii se aşteaptă ca tendinţa de depreciere a leului să continue în lunile următoare, dar spun că este puţin probabil să vedem o cădere bruscă a monedei naţionale în condiţi­ile în care investitorii străini sunt reticenţi să parieze pe slăbirea leului având în vedere atenţia pe care BNR o acordă cursului de schimb.

Cursul de schimb este un subiect sensibil pentru BNR în condiţiile în care aproape 70% din împrumuturile acordate de băncile locale sunt în valută şi orice depreciere a leului se vede imediat în calitatea portofoliilor de credite. Majoritatea prognozelor indică pentru finalul anului un curs de 4,5-4,6 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO