Bănci și Asigurări

Euro urcă la maximul anului şi se apropie de 4,30 lei

Autor: Ciprian Botea

15.09.2011, 00:01 102

Euro a urcat ieri la maximul din acest an, paritatea oficială fiind calculată de BNR la 4,2886 lei/euro. Pe piaţa interbancară s-au perfectat tranzacţii şi peste nivelul de 4,29 lei/euro.

Leul s-a depreciat timp de patru şedinţe consecutive şi a pierdut mai mult de patru bani. Leul este afectată de prudenţa investitorilor străini vizavi de valutele din regiune pe fondul problemelor cu datoriile suverane din Europa. "Sentimentul negativ de pe piaţă a împins euro peste pargul de 4,29 lei, iar dacă îngrijorările legate de problemele din zona euro se accentuează, nu excludem ca euro să depăşească pragul psihologic de 4,3 lei", notează analiştii ING Bank.

Şi francul elveţian a câştigat teren, cursul ajungând la 3,5631 lei/euro.

Percepţia de risc privind România şi restul ţărilor din regiune a continuat să se deterioreze, cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default) urcând la 370 de puncte de bază (3,7%), cu peste 100 de puncte mai sus faţă de acum o lună.

Chiar dacă îngreunează efortul de rambursare a creditelor în euro şi există riscul scumpirii mărfurilor de import, deprecierea leului ar putea constitui un stimul pentru companiile exportatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO