Bănci și Asigurări

Eurobank: 3 fonduri de pensii vor disparea de pe piata

18.12.2007, 20:11 17

Numarul de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) de pe piata nu va depasi 15 in perioada urmatoare, fata de cele 18 din prezent, estimeaza analistii bancii elene EFG Eurobank intr-un raport publicat saptamana trecuta.
"Este de asteptat ca, printr-un proces de consolidare, numarul acestor fonduri sa nu depaseasca 15", afirma raportul citat. Grecii nu precizeaza insa si orizontul de timp al acestei consolidari asteptate a pietei. Cu alte cuvinte, cel putin 3 dintre cele 18 fonduri de pensii obligatorii de pe piata vor fi cumparate sau vor fuziona cu alte fonduri in perioada urmatoare. EFG Eurobank este prezenta pe piata locala a pensiilor private obligatorii prin Bancpost Fond de Pensii, companie plasata pe locul 11 in topul celor 18 administratori de profil, dupa primele doua luni si jumatate de vanzare. Bancpost a atras in aceasta perioada aproape 15.700 de clienti, avand o cota de piata de 0,6% din totalul de 2,6 milioane de persoane eligibile care au aderat, potrivit statisticilor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).
Piata romaneasca a pensiilor obligatorii are un potential exploziv de crestere, noteaza analistii Eurobank, datorita bazei semnificative de clienti si a numarului ridicat de fonduri. Estimarile de piata oscileaza intre 3 si 3,5 milioane de clienti, tinta ce ar putea fi atinsa la finele lunii ianuarie 2008, dupa loteria pensiilor private. Astfel, Romania va deveni curand a doua piata de pensii private obligatorii (pilon II) din regiune, in urma Poloniei (care are peste 13 milioane de participanti) si in fata Ungariei (cu 2,8 milioane de clienti).
Pana in prezent (dupa doua luni si jumatate din cele patru de aderare initiala), piata locala este cea mai concentrata din regiune: primele doua fonduri au 59% din numarul de clienti, primele cinci fonduri au 83%, iar primele zece fonduri au peste 98%. Concentrarea de la varful clasamentului va obliga practic o parte dintre fonduri sa fuzioneze sau sa se lase cumparate. Potrivit Comisiei de Pensii Private (CSSPP), valul de fuziuni si achizitii nu va putea incepe decat in luna martie anul viitor, cand este asteptata legislatia specifica pentru aceste operatiuni.
In regiune, numarul fondurilor de pensii obligatorii a scazut pe aproape toate pietele. In Ungaria, care a inceput reforma pensiilor in 1998, numarul fondurilor a scazut de la 38 in primul an la un minim de 18 fonduri in 2003. Astazi, pe piata maghiara de pensii obligatorii opereaza 20 de fonduri.
In Polonia, care a introdus pensiile obligatorii in 1999, numarul fondurilor a scazut de la 21 in anul de start la 15 in 2004, mentinandu-se constant de atunci. Croatia (unde reforma a inceput in 2002) a inregistrat o concentrare si mai rapida a pietei: din cele 7 fonduri care au luat startul in 2002, in anul urmator mai operau doar 4, care se mentin si acum. Bulgaria este o exceptie de la regula: startul a avut loc in 2002 cu 8 fonduri, numarul acestora ajungand la 9 in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO