Bănci și Asigurări

Eurostat: România, locul 2 în Uniunea Europeană la creşterea economiei, în trimestrul II 2018

Eurostat: România, locul 2 în Uniunea Europeană la...

Autor: Bianca Ciocotisan

07.09.2018, 13:48 1419

În trimestrul al doilea 2018, ţările care au înregistrat cele mai mari creşteri au fost Malta, de +1,9%, comparativ cu trimestrul anterior, urmată de România şi Estonia - ambele cu +1,4%, în timp ce la polul opus, cele mai mici creşteri economice au fost consemnate de Danemarca, Grecia, Franţa şi Italia (toate cu +0,2%), potrivit Eurostat.

În aceeaşi perioadă, cheltuielile de consum final ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu +0,2% în zona euro (EA19) şi cu +0,3% în UE, după o majorare de +0,5% în ambele zone, comparativ cu trimestrul precedent. Formarea brută de capital fix a crescut cu +1,2%, atât în zona euro, cât şi în UE, după o majorare cu +0,3% în ambele zone. De asemenea, exporturile au crescut cu +0,6% în zona euro şi cu +0,2% în UE, după o scădere de -0,7% în zona euro şi -0,5% în UE, în trimestrul precedent, iar importurile au crescut cu +1,1% în zona euro şi cu +0,9% în UE, după scăderi de -0,3% şi de -0,1%.

„Cheltuielile consumului final ale gospodăriilor populaţiei au avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB, atât în zona euro, cât şi în zona euro UE (0,1 şi 0,2 puncte procentuale - pp), iar contribuţia formării brute de capital fix a fost, de asemenea, pozitivă în ambele zone (+0,3 pp şi respectiv +0,2 pp). Contribuţia balanţei externe la creşterea PIB-ului a fost negativă pentru ambele zone, în timp ce contribuţia modificărilor stocurilor a fost pozitivă, atât pentro zona euro, cât şi pentru UE”, precizează Biroul de statistică european.

De asemenea, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu +0,4%, atât în zona euro, cât şi în UE, în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, în timp ce, în primul trimestru al anului, economia a înregistrat creşteri cu +0,4%, în ambele zone. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu +2,1%, atât în zona euro, cât şi în UE, în trimestrul al doilea al acestui an, după creşteri de +2,4%, respectiv +2,3%, în trimestrul precedent.

În al doilea trimestru al anului 2018, PIB-ul din Statele Unite a crescut cu +1% faţă de trimestrul precedent, după o creştere de +0,5% în primul trimestru al anului 2018. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, PIB-ul SUA a crescut cu +2,9%, după o creştere de +2,6% în trimestrul precedent.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB) al României estimat pentru trimestrul II 2018, la date ajustate sezonier, a fost de 232,58 miliarde de lei, la preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,4% faţă de trimestrul I 2018 şi cu 4,2% faţă de trimestrul II 2017. În primul trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO