Bănci și Asigurări

Eurostat: România, locul doi în UE la inflaţia din octombrie, depăşită doar de Estonia

Eurostat: România, locul doi în UE la inflaţia din...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2018, 12:48 417

România a înregistrat în octombrie a doua cea mai mare rată a inflaţiei din Europa, de 4,2%, fiind depăşită doar de Estonia, cu 4,5%, în timp ce locul trei în top a revenit Ungariei, cu 3,9%, arată datele Eurostat.

La polul opus, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost în Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Irlanda (1,1%), în condiţiile în care media UE a fost de 2,2%, în creştere de la 2,1% în septembrie.

Faţă de septembrie, rata inflaţiei s-a redus în opt state membre UE, a rămas neschimbată în cinci ţări şi a crescut în 14.

În cazul României, inflaţia este pe un trend descendent, după o rată de 4,7% în septembrie şi august.

Ritmul de creştere a preţurilor este de două ori mare faţă de cel din octombrie 2017, când Eurostat anunţa pentru România o inflaţie anuală de 2%.

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflaţiei a scăzut în octombrie la 4,3%, de la 5% în septembrie, prognoza pentru finele lui 2018 indicând o rată de 3,5%. Totuşi, deşi inflaţia anuală scade, ceea ce surprinde este creşterea ei lună la lună. În octombrie, faţă de septembrie, inflaţia a crescut cu 0,52%.

Sunt produse ale căror preţuri au scăzut, dar şi unele ale căror preţuri au fost umflate serios. Preţul cartofilor a crescut, de exemplu, cu 5,48%. Legumele şi conservele au crescut cu peste 6%. Datele Băncii Centrale arată că în octombrie, faţă de septem­brie ouăle s-au scumpit cu 2,7%, car­to­fii cu 4,5% şi legumele şi conservele de le­gume cu 6,5%.

Pe zona pro­du­selor nealimentare, cea mai mare bătaie de cap o dau „combustibilii“ - un plus de 1,7%, lună la lună, din cauza avan­sului preţurilor de pe piaţa externă.

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO