Bănci și Asigurări

Eximbank va asigura investitiile romanesti in strainatate

06.02.2004, 00:00 25

Banca de Export-Import a Romaniei a€“ Eximbank a lansat polite de asigurari pentru investitiile companiilor romanesti in strainatate. Banca oferea pana acum asigurari pentru creditele de export acordate de bancile romanesti si pentru riscul de neplata a creantelor rezultate din operatiunile de export.
"Ceea ce lipseste companiilor romanesti care investesc in strainatate este sprijinul direct opentru a nu se simti in pericol," a declarat presedintele bancii, Mariana Diaconescu. Valoarea investitiilor romanesti in strainatare este redusa, dar banca mizeaza pe o schimbare "Asteptam ca investitorii romani sa vina in Romania, dar exista zone in care investitorii romani pot merge in strainatate pentru a obtine profituri," a adaugat Mariana Diaconescu.
Cele mai multe dintre riscurile care por fi asigurate in cazul investistitiilor in strainatate sunt cele politice cum ar fi cel de expropriere sau riscul de razboi sau revolte civile, dar si riscul de nerespectare sau reziliere a acordului de investitie.
Banca beneficiaza in acest an de suma de 2.970 miliarde de lei alocata de la bugetul de stat pentru sustinerea exporturilor si investitiilor romanesti in strainatate. Suma este identica cu cea alocata in anul trecut, fondurile alocate in 2002 ridicandu-se la 1.680 miliarde de lei.
Ponderea asigurarilor in angajamentele bancii s-a dublat anul trecut si a ajuns la 33%, iar banca anticipeaza o nopa crestere in acest an dupa lansarea asigurarilor pentru investitii in strainatate.
Presedintele Eximbank, spune ca banca studiaza posibilitatea de a asigura si alte riscuri cum ar fi cel de atacuri teroriste. "Vom incerca sa adaugam si alte produse pentru a crea un pachet complex de asigurare," a spuns ea.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR), Florin Pogonaru a declarat ca societatile romanesti au nevoie sa realizeze investitii in strainatate in primul rand pentru a sprijini exporturile din puncte de vedere logistic si pentu a recuceri pietele externe pierdute dupa 1990 cum ar fi Rusia, India sau Pakistan. El a mai adaugat ca urmatorii ani vor insemna o scadere a productiei in lohn din Romania, iar unele din firmele care practica acest tip de export vor incerca sa mute productie in tari cu costuri mai reduse.
Prima de asigurare pe 15 ani pentru o investitie in Irak, de exemplu, tara care se numara printre cele considerate drept cele mai riscante pentru investitii, este cuprinsa intre 0,15% si 2% din valoarea contractului, in functie de riscurile asigurate. Banca va fi reasigurata de Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (MIGA), parte a grupului Bancii Mondiale. Eximbank va putea participa direct in programele de investitii ale companiilor romanesti cumparand direct actiuni ale societatilor infiintate in strainatate, urmand ca acestea sa fie vandute ulterior investitorilor romani.
Asigurarile se pot incheia pentru investitii directe cum ar fi achizitii de actiuni, aport de capital, sau dreptul de participare la profit, dar si investitii indirecte pe parioade de cel putin trei ani. Perioada maxima pe care se poate inchieia un contract de asigurare este de 15 ani.
Banca a incheiat anul trecut cu un profit brut de 150 miliarde de lei in scadere fata de 2002, cand profitul se ridica la 240 miliarde de lei. Conducerea bancii spune ca si-a asumat aceasta diminuare in momentul in care dobanzile au intrat pe un trend descendent.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO