Bănci și Asigurări

Extinderea retelelor merge inainte

01.06.2007, 20:11 10

Bancherii continua goana deschiderii de unitati pentru acapararea pietei de retail, ramanand inca indiferenti la perspesctiva unei cresteri spectaculoase a costurilor legate de exploatarea lor.
Volksbank, un jucator care a crescut agresiv pe piata de retail in ultimii doi ani, a ajuns recent sa opereze 100 de sucursale proprii, carora li se adauga circa 70 de unitati operate in regim de franciza. Austriecii si-au propus sa depaseasca 230 de unitati pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa ajunga si la clientii din orasele de dimensiuni reduse.
Si israelienii de la Bank Leumi au anuntat recent deschiderea a doua sucursale in Bucuresti, ajungand astfel sa opereze 35 de unitati. Grupului Leumi, al doilea jucator din sistemul israelian, anunta ca 2006 avea sa fie dedicat reorganizarii operatiunilor, urmand ca din 2007 sa inceapa dezvoltarea puternica. Cu toate acestea, banca a continuat sa deschida unitati, insa intr-un ritm lent. Noul sef al bancii, Laurentiu Mitrache, a optat insa pentru o extindere mai lenta a retelei de unitati, in favoarea utilizarii canalelor alternative. De altfel, si alti jucatori care vor sa se dezvolte dar nu au inca o masa critica a retelei incep sa se uite cu mai multa atentie catre canalele alternative, care nu presupun costuri atat de mari.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anticipat rencent o incetinire a ritmului de dezvoltare a retelelor de unitati bancare, pe masura ce costurile legate de operarea acestora vor creste. De asemenea, numarul mare de angajati absorbiti in sistem pentru a opera noile unitati alimenteaza riscurile operationale. Isarescu estimeaza ca numarul angajatilor din sistemul bancar ar putea sa urce la 70-80.000 de persoane. In prezent, datele Institutului de Statistica arata ca in sistemul financiar sunt angajate circa 60.000 de persoane.
Anul trecut bancile locale si-au extins retelele cu peste 1.000 de noi unitati, iar pentru 2007 ritmul tinde sa se mentina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO