Bănci și Asigurări

Fara Banca Nationala in piata, euro prinde viteza la vale

13.04.2005, 18:46 15

Se vinde incet, pe o piata calma; nici o schimbare fata de prima zi de acces liber al nerezidentilor la depozite la termen in lei, spun dealerii despre sedinta de ieri.

Euro a continuat sa se deprecieze usor, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.251 de lei, cu 77 de lei mai putin decat in ziua precedenta. Dealerii spun ca, daca nu apar alti factori, scaderea cursului ar putea chiar sa accelereze spre sfarsitul saptamanii.

Dolarul a pierdut ieri 76 de lei, cursul coborand pana la 27.936 de lei, dupa ce a inregistrat deprecieri si pe pietele internationale.

"Piata a fost destul de linistita, iar cursul a continuat sa scada usor. Spre sfarsitul saptamanii am putea sa vedem chiar scaderi mai agresive, dar politica BNR din ultima perioada ma face sa cred ca o volatilitate sensibil mai mare si cresterea substantiala a lichiditatii nu vor fi tolerate", a comentat un dealer. BNR nu a mai intervenit in ultimele saptamani in piata, ori daca a facut-o, prezenta sa a fost foarte discreta.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 36.330/36.380 de lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat incet, dar sigur, pe fondul unor vanzari de valuta. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.200/36.250 de lei pentru un euro.

"Ordinele de vanzare de ieri au provenit preponderent de la clienti comerciali si nu se poate vorbi de un interes speculativ important. Tendinta de scadere a cursului se mentine, insa intr-un ritm lent", a apreciat un alt dealer.

Pe de alta parte, dealerii apreciaza ca trendul de apreciere a leului poate fi usor schimbat, daca apar in piata ordine importante de cumparare de valuta, fie din partea BNR, fie a unui client.

Volumul operatiunilor interbancare a crescut sensibil luni, ajungand la 224 de milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat vinerea trecuta. Piata a inregistrat un deficit de 23 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile catre clienti au urcat la 112 milioane de euro. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, deficitul acumulat de la inceputul lunii din relatiile cu clientii se ridica la aproape 71 de milioane de euro.

Volumul total tranzactionat luni pe piata a fost de 347 de milioane de euro, peste media zilnica a lunii martie.

Pe piata de la Sibiu, operatorii continua sa coteze euro mai jos pentru scadenta iunie. Contractele futures leu/euro au fost incheiate ieri in cotatii de 36.000 - 36.059 de lei pentru un euro, in scadere usoara fata de ziua precedenta. Pentru scadenta septembrie nu au fost incheiate nici ieri noi contracte.

Dolarul s-a depreciat usor pe pietele internationale, cursul urcand pana la 1,2987 dolari/euro, in conditiile in care investitorii asteptau ieri publicarea datelor privind evolutia deficitului comercial in Statele Unite. Analistii considera ca sunt sanse ca dolarul sa slabeasca in continuare, insa ritmul depinde de gradul in care anticiparile privind aceste date au fost corecte si cat s-au reflectat in curs.

Banca Nationala nu a intervenit nici ieri pe piata monetara, conditii in care dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 4% si 6% pe an. Dealerii spun ca prin aceasta politica BNR ar putea sa urmareasca acumularea unui surplus in piata, in perspectiva licitatiei pentru titluri de stat care va fi organizata joi, astfel incat sa se forteze scaderea dobanzilor in continuare. La ultimele licitatii organizate pentru sterilizarea excesului de lei din piata, BNR a acceptat o dobanda maxima de 8% pe an, sensibil mai mica decat dobanda de politica monetara, stabilita la 12,5% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO