Bănci și Asigurări

Fara BNR, piata valutara se plictiseste

02.06.2004, 00:00 11



Banca Nationala nu si-a facut ieri simtita prezenta pe piata valutara interbancara. Astfel, cursul leu/euro a ramas aproape nemiscat; BNR a evaluat moneda europeana la 40.793 de lei, cu 3 unitati mai putin decat luni.



Moneda americana a continuat traditia de depreciere la inceput de luna. BNR a calulat ieri un curs de 33.257 de lei/dolar, cu 134 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta. Dolarul a coborat sub cotatia de vineri, de la care se apreciase, pana la un nivel care nu a mai fost atins de la inceputul lunii mai.



Piata valutara de la Bucuresti a ramas in continuare calma. Deschiderea s-a facut in cotatii de 40.765/40.795 de lei/euro. Cotatiile au crescut incet, pana la 40.790, nivel care a fost atins odata cu aprecierea monedei europene pe pietele internationale. Acest nivel a fost mentinut doar pentru cateva minute, dupa care cotatiile au coborat din nou. "Piata a fost extrem de linistita, cu o scurta intrerupere: cu cateva minute inainte de calcularea cursului oficial, cotatiile au crescut brusc pana la 40.785/40.795. Este posibila si ipoteza unei interventii a BNR", a comentat un dealer. Piata s-a inchis in cotatii de 40.755/40.785 de lei/euro.



Fata de inceputul anului, leul consemneaza o apreciere de 0,7% in raport cu euro. In schimb, cursul leu/dolar este mai mare cu peste doua puncte procentuale. Comparativ cu cotatiile de acum un an, euro este mai sus cu 7,1 puncte, iar dolarul cu numai 3,4 puncte. Evolutiile depind insa foarte mult de perioada de raportare, avand in vedere fluctuatiile foarte frecvente. Astfel, cursul leu/dolar este practic la acelasi nivel cu cel inregistrat in august 2003. Iar aceasta evolutie intr-un fel de banda relativ ingusta si-a spus cuvantul in incurajarea creditarii in moneda americana. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO