Bănci și Asigurări

Fara creditele in valuta, finantarile pentru consum dau inapoi

20.02.2006, 21:00 13

Creditul de consum in valuta a inregistrat in decembrie o scadere dramatica, de 16%, aceasta fiind prima sincopa aparuta in evolutia finantarilor in moneda straina de la inceputul lui 2004. Contractia puternica a dus chiar la o restrangere a soldului total al creditului de consum.

La sfarsitul anului trecut, soldul acestor finantari era de 4,71 mld. lei (echivalentul a 1,28 mld. euro), reprezentand 30% din totalul creditului de consum. Ponderea detinuta de imprumuturile in valuta inregistreaza astfel o scadere cu 8 puncte procentuale fata de septembrie. Comparativ cu decembrie 2004, valuta mai consemneaza astfel un castig de doar un punct porcentual, de la o pondere de 29%.

Scaderea vine la trei luni de la introducerea normelor prin care BNR limiteaza soldul creditelor in valuta pe care o banca le poate acorda la de trei ori nivelul fondurilor proprii. Efecte au aparut inca din octombrie, cand ritmul de crestere a coborat brusc la putin peste 2%, de la 10% in luna anterioara. In noiembrie, soldul acestor finantari a stagnat.

Scaderea soldului imprumuturilor in valuta a aparut chiar in conditiile in care multe banci s-au grabit sa ia masuri pentru a contracara efectele normelor mai restrictive ale BNR, care i-au obligat pe unii jucatori sa sisteze creditarea in devize. Efectele majorarilor de capital si al trecerii creditelor in portofoliile bancilor din strainatate se lasa astfel asteptate.

Restrangerea creditului in valuta a dus chiar la scaderea creditului de consum in decembrie, luna despre care bancherii, dar si retailerii au spus ca a adus o explozie a consumului privat.

Soldul creditului de consum a scazut cu aproape un punct procentual in decembrie, pana la 15,7 mld. lei (4,26 mld. euro). Aceasta a fost prima restrangere a finantarilor pentru consum din noiembrie 2004.

Creditul de consum in lei a marcat o crestere cu 7,6% in decembrie, pana la aproape 11 mld. lei (aproape 3 mld. euro). Cresterea a fost in media ultimelor luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO