Bănci și Asigurări

Fara cumparatori, euro scade rapid

23.12.2004, 00:00 12



Euro a inregistrat ieri o depreciere puternica, fiind evaluat de Banca Nationala la 38.046 de lei, cu 500 de lei mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 374 de lei, pana la un curs de 28.406 lei.



Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 38.450 de lei. Pe tot parcursul sedintei de tranzactionare jucatorii au vandut valuta, astfel incat cotatiile au coborat sensibil. La inchiderea pietei, cotatiile erau de 37.990 de lei pentru un euro la cumparare. "Scaderea sensibila a cotatiilor a fost provocata, cel mai probabil, de acumularea unor intrari substantiale in piata, care s-a suprapus cu diminuarea cumpararilor de valuta. Daca situatia se mentine in ziele urmatoare se va ajunge la un punct de la care bancile nu vor mai putea sa retina in stoc valuta si vor vinde puternic, iar cursul se va prabusi. Am putea sa vedem astfel curand un curs de 36.000 de lei, conditii in care BNR va fi nevoita sa intervina", a apreciat un dealer. Piata inregistreaza in aceasta perioada intrari substantiale, intrucat multe companii vand valuta pentru a-si achita obligatiile bugetare. La acestea se adauga sI volumele de la casele de shimb, care nu apar in statisticile bancii centrale. Deficitul net de valuta s-a mentinut si martI, potrivit datelor BNR, pe fondul unor vanzari de valuta de 123 de milioane de euro, care au depasit cumpararile de la clientI cu patru milioane de euro.



Pe pietele internationale cursul euro/dolar a oscilat in continuare inrt-o banda ingusta, sub pragul de 1,34 dolari/euro. Analistii apreciaza ca daca acest prag este trecut, va urma o depreciere rapida a dolarului.
liviu.chiru@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO