Bănci și Asigurări

Finanţele au găsit investitori pentru obligaţiuni pe 15 ani de 100 de milioane de lei

Autor: Razvan Voican

27.11.2012, 00:00 111

După o pauză de opt luni, Ministerul Finanţelor a vândut ieri din nou obligaţiuni de stat cu scadenţa la 15 ani - cea mai mare din portofoliul actual, împrumutând astfel 100 mil. lei la un randament de 5,8%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de rezultatul licitaţiei din 30 aprilie.

La începutul anului Finanţele stabiliseră o cadenţă trimestrială pentru emiterea de titluri pe 15 ani, conform discuţiilor cu fondurile de pensii şi asigurătorii - principalele categorii de investitori interesate de astfel de instrumente. Cele trei emisiuni de obligaţiuni pe 15 ani realizate de la începutul anului însumează 448 mil. lei, cuponul fiind de 5,8% pe an.

Tot ieri Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat pe trei ani ani în valoare de 350 mil. lei, uşor peste nivelul programat şi la un randament de 6,61%, faţă de 6,55% la licitaţia din 19 noiembrie. Luna aceasta Trezoreria statului a făcut eforturi pentru a relua strategia de lungire a maturităţilor, plasând şapte emisiuni de obligaţiuni şi numai două de certificate de trezorerie. Această strategie implică însă acceptarea creşterilor de randamente. Creşterea este totuşi ţinută sub control atât timp cât Finanţele programează sume mici la licitaţiile cu scadenţe lungi şi pot respinge pretenţii prea mari atât timp cât se pot baza pe o rezervă de valută de circa 6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO