Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 500 milioane de euro la un cost minim istoric

Finanţele au împrumutat 500 milioane de euro la un cost minim istoric

Autor: Razvan Voican

23.01.2013, 00:05 790

Tendinţa de scădere a costurilor cu datoria publică a continuat ieri, când Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în euro pe trei ani în valoare de circa jumătate de miliard de euro la un randament mediu de 3,14% care reprezintă atingerea unui minim istoric.

Planul de emisiune stabilit la sfârşitul lunii decembrie prevedea o valoare a emisiunii de 150 mil. euro, însă suma atrasă efectiv a fost mai mult decât triplă, în condiţiile în care investitorii au venit cu cereri de peste 800 mil. euro, astfel că Finanţele au continuat trendul de depăşire a sumelor programate la licitaţiile de obligaţiuni de stat. A fost prima emisiune de titluri în valută realizată anul acesta pe piaţa internă. În octombrie anul trecut Trezoreria redeschisese o serie de bonduri pe trei ani la un randament de 3,76%, pentru ca în noiembrie randamentul pentru această scadenţă să scadă la 3,4%.

Analiştii Erste Group au fost foarte aproape cu estimarea privind randamentul de la licitaţia de ieri, anticipând o cerere consistentă şi un randament în jurul a 3,15%. ING vedea un randament maxim în jur de 3% şi o sumă uşor peste nivelul planificat.

Ministerul Finanţelor ar putea lansa în curând şi programul de finanţare externă pe 2013, vizând o revenire pe piaţa SUA unde ar avea posibilitatea de a emite bonduri în dolari pe zece ani, în contextul eforturilor de lungire a maturităţii medii a datoriei publice.

Statul are de făcut anul acesta plăţi de 1,6 mld. euro în contul datoriei externe, în timp ce scadenţele la datoria publică internă însumează 10,5 mld. euro. Finanţarea deficitului bugetar presupune asigurarea unei sume de 2,9 mld. euro, ceea ce ridică necesarul total de bani care trebuie mobilizaţi de Trezorerie la circa 15 mld. euro. Rămâne de văzut dacă guvernul va reuşi să negocieze cu partenerii internaţionali un nivel al deficitului mai ridicat pentru susţinerea de investiţii publice care să contribuie la reluarea creşterii economice.

Deja în cele trei săptămâni care au trecut din acest an Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 10,3 mld. lei şi 502 mil. euro, profitând de creşterea puternică a cererii din partea nerezidenţilor după anunţurile succesive de la Baclays şi JP Morgan privind includerea României în doi indici foarte urmăriţi pe pieţele financiare internaţionale.

Joi este programată prima emisiune de obligaţiuni de stat pe zece ani din 2013, pentru care a fost planificată valoarea de 600 mil. lei. Rămâne de văzut dacă o asemenea scadenţă lungă va stimula apetitul nerezidenţilor aşa cum s-a întâmplat în cazul bondurilor pe trei şi cinci ani.

Evoluţia cursului leu/euro a rămas strâns legată de programul emisiunilor de titluri de stat, presiunea de apreciere a leului disipându-se în perioada în care nu sunt licitaţii de interes pentru străini. BNR a calculat ieri un curs de aproape 4,36 lei pentru un euro, după ce săptămâna trecută paritatea se îndrepta spre pragul de 4,32 lei/euro.

Pieţele se vor uita probabil şi la rezultatul actualei runde de evaluare derulată de FMI şi Comisia Europeană, însă nu sunt de aşteptat surprize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO