Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 600 mil. lei până în aprilie 2015. Dobânda rămâne aproape de 3,5% pe an

Finanţele au împrumutat 600 mil. lei până în aprilie...

Autor: Ciprian Botea

11.11.2013, 20:47 275

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 600 milioane de lei prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa reziduală de un an şi jumătate, la un randament de 3,46% pe an, uşor sub costul la care s-a împrumutat pe aceeaşi scadenţă la sfârşitul lunii octombrie.

Aceasta marchează practic o plafonare a randamentelor după trendul de scădere din ultimele luni. Statul reuşise să se împrumute în octombrie la un randament de 3,48% pe an, ceea ce înseamnă o scădere a costului de finanţare cu 1,3 puncte procentuale faţă de licitaţia precedentă, din luna iulie.

Scăderea cu 1,3 puncte procentuale a costului de finanţare înseamnă practic, la o sumă împrumutată de 600 milioane de lei, o economie de peste 4 milioane de lei la bugetul de stat. Chiar dacă randamentul s-a plafonat, cererea de titluri de stat din partea băncilor continuă să fie ridicată, având în vedere nivelul confortabil de lichiditate din piaţă. Cererea pentru titlurile scoase la licitaţie ieri a fost de 987 milioane de lei, adică de 1,6 ori peste prospectul emisiunii.

Ministerul Finanţelor a reuşit să se împrumute mai ieftin în ultimele patru luni pe fondul procesului de relaxare a politicii monetare început de BNR în luna iulie. Dobânda-cheie la lei a scăzut cu 1,25 puncte procentuale timp de patru şedinţe de politică monetară consecutive, până la 4% pe an, iar statul a fost principalul beneficiar al leilor mai ieftini în condiţiile în care bancherii s-au mişcat mai greu cu reducerile de dobânzi la creditele populaţiei şi companiilor.

Finanţele, care au luna aceasta un vârf de plată în ceea ce priveşte datoria publică externă, a programat pentru noiembrie emisiuni de titluri de stat în valoare de 4,55 miliarde de lei. Spre comparaţie, emisiunile de luna trecută s-au ridicat la 5,25 miliarde de lei.

Pe lângă vârful de plată privind datoria publică externă, Finanţele mai au de rambursat luna aceasta şi titluri de stat în lei de 2,2 miliarde de lei care ajung la maturitate, precum şi o emisiune în valută pe piaţa internă de 1,3 mld. euro. Plăţile totale în contul datoriei în valută se ridică la 2,5 mld. euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat anul acesta de pe piaţa internă 42 miliarde de lei prin vânzarea de titluri în monedă locală, în timp ce  emisiunile în valută, interne şi externe, se ridică la de 3,1 mld. euro şi 1,5 mld. dolari. Ultima emisiune pe pieţele externe a avut loc în a doua jumătate a lunii octombrie şi s-a ridicat la 500 mil. euro.

Statul reuşise să se împrumute mai ieftin şi la începutul anului, beneficiind de intrările de capitaluri speculative străine. Apetitul străinilor pentru titluri de stat în lei crescuse brusc după includerea unor emisiuni locale într-o serie de indici privind pieţele emergente publicaţi de Barclays şi JPMorgan. Costurile de finanţare au crescut pe parcursul unui episod temporar din luna iulie, declanşat de retrageri de capitaluri de pe toate pieţele emergente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO