Bănci și Asigurări

Finanţele au vândut obligaţiuni pe trei ani la un randament sub 4%

Finanţele au vândut obligaţiuni pe trei ani la un...

Autor: Stefan Musgociu

06.01.2014, 21:46 119

Ministerul Finanţelor a atras ieri 755 mil. lei, puţin peste suma vizată pentru prima licitaţie din acest an, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă la trei ani, lansată iniţial în iunie 2013, iar costul de finanţare a scăzut uşor, la 3,92% pe an. Investitorii au plasat ordine de subscriere în valoare de 2,8 mld. lei, de patru ori peste valoarea programată a acestei licitaţii, de 700 mil. lei.

La precedenta redeschidere a emisiunii, care a fost totodată ultima licitaţie organizată anul trecut, Finanţele au acceptat să plătească un randament mediu de 3,97% pe an, în scădere faţă de costul acceptat la redeschiderea din luna octombrie, de 4,14% pe an. Randamentul maxim acceptat de Finanţe la licitaţia de ieri a fost de 3,94% pe an.

Pe piaţa secundară, obligaţiunile cu scadenţă la trei ani erau cotate luni dimineaţa la 3,75% - 4,07% pe an.  Ministerul Finanţelor a programat pentru luna ianuarie licitaţii prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4 mld. lei şi 200 mil. euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 mld. lei. Trezoreria a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,5 mld. lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 mld. euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO