Bănci și Asigurări

Finanţele continuă să profite de lichiditatea pieţei şi împrumută peste program la costuri în scădere

Autor: Razvan Voican

13.01.2012, 00:00 65

Lichidităţile consistente şi semnalul de scădere a dobânzii la lei dat de BNR în concordanţă cu reducerea inflaţiei au permis ieri Ministerului Finanţelor să strângă de pe piaţă 917 mil. lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni de stat pe trei ani, sumă cu peste 80% mai mare faţă de nivelul programat. Randamentul mediu a fost de 6,95%, în scădere cu mai mult de jumătate de punct procentual faţă de licitaţia din noiembrie 2011 organizată pentru titluri cu aceeaşi maturitate. Finanţele au bifat ieri a doua licitaţie de obligaţiuni de stat din acest an la care diminuarea costurilor le permite să împrumute sume mai mari decât cele anunţate.

Faţă de suma indicativă de 500 mil. lei, băncile au venit cu cereri de subscriere de aproape patru ori mai mari. În acelaşi timp, scăderea randamentului a întrecut aşteptările de pe piaţă în condiţiile în care reperul de pe piaţa secundară a titlurilor de stat indica un nivel de 7%. Conjunctura favorabilă permite însă poziţionarea randamentelor sub pragul de 7% inclusiv pentru obligaţiunile pe doi şi trei ani, nu doar pentru certificatele de trezorerie. Această tendinţă este susţinută de aşteptările ca inflaţia să continue să scadă spre 2,5% şi să atragă astfel o nouă reducere a dobânzii-cheie până la 5,5% pe an faţă de 5,75% în prezent.

Pe lângă scăderea dobânzii-cheie, care asigură băncilor acces mai ieftin la facilitatea de credit de la banca centrală, BNR continuă injecţiile săptămânale de lichiditate prin operaţiuni repo (lichidităţi contra titluri de stat), iar luni a alimentat patru bănci cu suma consistentă de 3,35 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO