Bănci și Asigurări

Finanţele împrumută 284 mil. lei pe nouă luni, o treime din cât şi-au propus

16.08.2010, 23:40 25

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri aproape 284 de milioanede lei (67 mil. euro) de la băncile locale prin vânzarea decertificate de trezorerie cu maturitatea de nouă luni, la careplăteşte o dobândă de 7% pe an.

Suma atrasă reprezintă doar puţin peste o treime din volumulplanificat al emisiunii, de 800 de milioane de lei, în condiţiileîn care statul a respins toate ofertele de cumpărare înaintate laun randament mai mare de 7% pe an.

Rezultatul era anticipat de analişti, în condiţiile în careFinanţe aplică încă din primăvară această politică de plafonare arandamentelor pe piaţa primară a titlurilor de stat.

Trezoreria a reuşit să împrumute o sumă semnificativă lunaaceasta - 1,2 mld. lei, chiar peste volumul planificat - doar prinvânzarea de certificate cu o scadenţă scurtă, de şase luni,întrucât aceste titluri se tranzacţionează la randamente de sub 7%pe an şi pe piaţa secundară. În schimb, pentru titlurile cumaturităţi mai lungi de un an, statul nu găseşte cumpărători lanivelul de randament pe care este dispus să îl plătească.

Pentru luna aceasta, Trezoreria a anunţat un plan de emisiuni detitluri de stat în valoare de 4,6 mld. lei (puţin peste un miliardde euro), similar cu lunile precedente. După primele patrulicitaţii (dintr-un total de şapte programate), suma împrumutată seridică la două miliarde de lei.

Deocamdată, statul îşi permite să "negocieze" dur cu băncile, încondiţiile în care a acumulat în Trezorerie un stoc tampon, careacoperă cheltuielile curente pe câteva luni. În iulie, Finanţele auîmprumutat 1,2 miliarde de euro de la băncile locale prin vânzareade certificate pe un an, la o dobândă de 4,9% pe an, adică de treiori mai mult decât suma propusă iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO