Bănci și Asigurări

Finanţele împrumută fix suma anunţată: 1 mld. lei la un randament de 6,16%

Finanţele împrumută fix suma anunţată: 1 mld. lei la un randament de 6,16%

Bogdan Drăgoi, ministrul finan­ţelor

Autor: Razvan Voican

23.03.2012, 00:04 244

Ministerul Finanţelor a redeschis ieri o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani lansată în 2010 şi a vândut titluri scadente în aprilie 2015 în valoare de un miliard de lei, la un randament de 6,16% care se încadrează în trendul de scădere din ultimele luni.

După un lung şir de licitaţii în care statul împrumutase sume mult mai mari decât cele anunţate prin prospectele de emisiune, ieri Finan­ţele au luat exact suma programată de 1 mld. lei. La lici­taţia de marţi pentru certificate de trezorerie va­­loa­rea titlurilor vândute a fost foarte aproape de nivelul anun­ţat de 1 mld. lei.

Ministerul Finan­ţelor pare astfel că tinde să se ţină mai mult de programul li­citaţiilor, încercând să dea mai multă greutate semnalelor transmise pieţei prin prospectele de emisiune. O asemenea orientare a fost de mai multe ori solicitată dinspre zona băncilor, Tre­zoreria statului fiind acuzată de inconsecvenţă în politica de finanţare prin titluri de stat atât timp cât înregistra deviaţii aproape constante de la programele de emisiune anunţate periodic sau înaintea fiecărei licitaţii.

Şi analiştii RBS au notat într-un raport recent faptul că Finanţele au îm­prumutat de la începutul anului aproape dublul sumelor programate.

"Dacă Ministerul Finanţelor îşi men­­ţine comportamentul de a ridica sume mult mai mari decât cele anun­ţate, întrebarea care se ridică este: care este motivul din spatele unui asemenea com­por­ta­ment?", scrie RBS, men­ţio­­nând că din raţiuni de cost ar trebui ca Finanţele să renunţe la această strategie.

Bogdan Drăgoi, ministrul finan­ţelor, a afirmat recent că prin împrumutarea unor sume mai mari Finanţele au făcut "prefi­nan­ţare" pen­tru a profita de trendul descendent al randamentelor şi a evita să mai pice în capcana unor conjuncturi de piaţă nefavorabile şi a indicat că această abordare ar putea fi menţi­nută atât timp cât dobânzile continuă să scadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO