Bănci și Asigurări

Finantele planuiesc sa imprumute 4 mld. euro la anul

24.12.2007, 18:08 18

Ministerul Economiei si Finantelor va imprumuta anul viitor 11 miliarde de lei (echivalentul a 3,45 miliarde de euro) de pe piata interna, prin vanzarea de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie si va lansa o emisiune de euroobligatiuni in valoare de cel putin 500 de milioane de euro, potrivit calendarului publicat la sfarsitul saptamanii trecute.
Titlurile de stat vor fi structurate pe doua categorii: certificate de trezorerie, cu scadente de 6 si 12 luni, respectiv obligatiuni de tip benchmark, cu maturitati de trei, cinci, zece si 15 ani.
Trezoreria subliniaza ca, in functie de oportunitatile oferite de evolutiile pietelor financiare, ar putea sa rascumpere partial sau integral obligatiuni de tip benchmark prin operatiuni specifice. Toate detaliile operatiunilor se vor anunta in prospecte de emisiune lunare.
Licitatiile pentru vanzarea certificatelor de trezorerie vor fi organizate in a doua si a patra saptamana din luna, in timp ce obligatiunile vor fi vandute in prima, respectiv a treia saptamana din luna. Pentru certificatele de trezorerie licitatiile se vor organiza miercurea, in timp ce emisiunile de obligatiuni vor fi programate joia.
Nici in 2008 Finantele nu vor lansa emisiuni de certificate de trezorerie care sa fie puse in vanzare prin reteaua trezoreriei statului.
Finantele precizeaza ca euroobligatiunile vor avea maturitatea de zece ani, obiectivul principal al acestei emisiuni fiind refinantarea unei serii de titluri in valoare de 600 de milioane de euro, care vor ajunge la scadenta in iunie 2008.
Desi pragul minim este setat la 500 de milioane de euro, emisiunea ar putea sa ajunga in final la un miliard de euro.
Statul nu a mai vandut obligatiuni pe pietele externe de patru ani, desi imbunatatirea semnificativa a rating-ului de tara in aceasta perioada ar fi permis atragerea de finantari la costuri mai bune. Pe de alta parte, in ultimii ani nevoile de finantare a deficitului bugetar au fost reduse, in conditiile in care tintele de deficit nu au fost realizate, in special din cauza incapacitatii de a se realiza cheltuielile planificate.
De altfel, Finantele au selectat saptamana trecuta si intermediarii pentru aceasta emisiune de euroobligatiuni, care ar trebui sa se deruleze in primul trimestru al anului viitor. Doua banci elvetiene - UBS si Credit Suisse First Boston (CSFB) - si grecii de la EFG Eurobank vor intermedia emisiunea. Strategia de derulare a emisiunii de eurobonduri urmeaza sa fie stabilita.
Guvernul a informat ca Eurobank, CSFB si UBS au castigat selectia in primul rand datorita pretului mai scazut pe care l-au cerut. In faza finala au mai concurat Morgan Stanley, ING, Lehman Brothers, Goldman Sachs, Alpha Bank, Raiffeisen, Nomura si Dexia Kommunalkredit. Deutsche Bank sau JP Morgan, care au obtinut in trecut mandate similare, nu au intrat pe lista scurta.
Pe langa refinantarea emisiunii de euroobligatiuni lansate in 2001, statul trebuie sa asigure si fondurile necesare pentru sustinerea deficitului bugetar prognozat pentru 2008, de 2,7% dintr-un PIB 132 de miliarde de euro (respectiv 3,6 miliarde de euro).
Pentru 2007, statul anuntase un calendar de emisiuni care insuma 12 miliarde de lei, plus o posibila emisiune de titluri pe pietele straine, care a fost in final amanata pentru 2008. In final, Trezoreria nu a vandut anul acesta decat titluri in valoare de 9,51 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro), in conditiile in care in semestrul al doilea a preferat sa respinga ofertele investitorilor la majoritatea licitatiilor, considerand randamentele cerute prea mari.
In trimestrul al patrulea, Finantele au vandut obligatiuni si certificate in valoare de numai 502,9 milioane de lei (circa 144 de milioane de euro), dupa ce in primele noua luni imprumutase putin peste 9 miliarde de lei de pe piata interna (2,7 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO