Bănci și Asigurări

Finantele platesc 7,27% pe an la obligatiuni pe zece ani

19.11.2007, 17:17 13

Ministerul Finantelor a acceptat sa plateasca un randament mediu 7,27% pe an la obligatiunile de stat pe zece ani, plasand joi titluri in valoare de 230 de milioane de lei (66 mil. euro).
Pentru emisiunea precedenta de obligatiuni cu aceasta maturitate, vanduta in luna septembrie, statul a aceptat un randament de 6,7% pe an, cresterea fiind de aproape jumatate de punct procentual.
Obligatiunile poarta un cupon de 6,75% pe an, licitatia fiind realizata dupa criteriul pretului de achizitie. Statul a atras un volum mai mic decat cel planuit (de 300 de milioane de lei), in conditiile in care ofertele investitorilor au totalizat ceva mai mult de 451 de milioane de lei.
In ultimele doua luni Trezoreria a respins integral ofertele bancilor pentru cumpararea mai multor serii de obligatiuni, considerand nivelul randamentelor cerute neacceptabil.
Ministrul economiei si finantelor avertizase bancile inca din primavara ca ar putea sa sisteze vanzarile de titluri de stat daca randamentele cerute vor urca prea mult. Trezoreria isi permite sa forteze o astfel de politica agresiva privind randamentele, in conditiile in care bugetul consolidat inregistra inca un excedent usor dupa primele zece luni ale anului.
Statul a acceptat ieri un randament maxim de 7,5% pentru scadenta de zece ani. Acesta este nivelul la care se gaseste in prezent dobanda de politica monetara a bancii centrale. Principalul instrument utilizat de BNR in operatiunile de piata sunt insa depozitele pe doua saptamani.
Ministerul Finantelor si-a pastrat neschimbate planurile, care prevad atragerea a 12 miliarde de lei, prin emisiuni de titluri pe piata interna pana la sfarsitul anului. Pana in prezent, statul a atras circa 9 miliarde de lei.
Trezoreria mai are in pregatire si o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, in valoare de cel putin 500 de milioane de euro. Statul a alcatuit deja lista scurta a bancilor care vor administra aceasta emisiune.
Ramane de vazut daca deteriorarea conditiilor de pe pietele internationale si cresterea spread-urilor pentru titlurile romanesti aflate in circulatie in afara vor influenta lansarea eurobondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO