Bănci și Asigurări

Finantele revin cu obligatiuni pe zece ani in iunie

31.05.2007, 20:19 10

Ministerul Economiei si Finantelor va vinde titluri de stat in valoare de 400 de milioane de lei (circa 122 de milioane de euro) in luna iunie.
Trezoreria va lansa patru emisiuni de titluri, dintre care doua vor fi de certificate pe un an si doua de obligatiuni de tip benchmark, cu maturitati de trei si zece ani. Fiecare emisiune va avea o valoare egala, de 100 de milioane de lei.
Seria de obligatiuni pe zece ani va fi prima vanduta de stat din anul 2005 si face parte din programul de prelungire a curbei de randamente. In urma cu doi ani Finantele au lansat si emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 12 si 15 ani, pentru care deocamdata nu exista insa planuri sa fie redeschise.
Ultimele obligatiuni pe zece ani au fost vandute la un nivel mediu al randamentului de 7,49% pe an. Pentru emisiunea din iunie, Trezoreria a fixat un cupon de 6,75% pe an, licitatia urmand sa se desfasoare dupa criteriul pretului de achizitie. Obligatiunile cu maturitatea de trei ani vor purta un cupon de 6% pe an. Cea mai recenta emisiune de obligatiuni in lei cu maturitatea de zece ani a fost insa realizata de grecii de la Bancpost. Prin intermediul EFG Hellas, un vehicul financiar al bancii-mama EFG Eurobank, Bancpost a vandut in februarie titluri in valoare de echivalentul a 100 de milioane de euro. Obligatiunile au fost insa plasate pe piata din Luxemburg, cu un cupon de 6,2% pe an.
La inceputul anului Finantele au reusit sa se imprumute la dobanzi reduse, in conditiile in care pe piata se acumulase un exces important de lei. Odata cu diminuarea excesului de lichidati, inclusiv ca urmare a imprumuturilor mari atrase de Trezorerie, bancile au inceput insa sa ceara dobanzi mai mari. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a aratat insa ca emisiunile ar putea fi suspendate daca randamentele cerute de investitori vor fi prea mari. Finantele nu au suspendat vanzarea de obligatiuni, insa au trecut la stabilirea unui cupon anteanuntat, licitatiile desfasurandu-se in functie de pret.
Desi ultimele emisiuni au fost de volume reduse, Trezoreria a vandut numai in proportii reduse titlurile oferite, in conditiile in care a respins ofertele care depaseau randamentele maxime acceptate. De la inceputul anului, Finantele au vandut de circa 8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO