Bănci și Asigurări

Finantele: titluri mai putine, la dobanda mai mica

19.08.2004, 00:00 8



Finantele au plasat marti in totalitate emisiunea de titluri de stat cu scadenta la un an in valoare de 300 de miliarde de lei. Statul a operat o noua scadere a dpbanzii maxime pe care a acceptat sa o plateasca, pana la 15,92% pe an.



In aceste conditii, dobanda medie la care titlurile au fost adjudecate a coincis, ca si la licitatiea anterioara, cu pragul maxim acceptat de minister. Dobanda la care emisiunea a fost plasata a scazut 12 puncte de baza fata de licitatia anterioara.



Cererea bancilor la aceasta licitatie a totalizat 1.852 de miliarde de lei, insa ministerul nu a acceptat nici de aceasta data o majorare a emisiunii. Bancile au cumparat si-au adjudecat tilturile integral in nume propriu.



De la reducerea dobanzii de interventie a Bancii Nationale cu 75 de puncte de baza, pana la 19,25% pe an, Finantele au operat doua diminuari de dobanda (la tot atatea licitatii), care cumuleaza 72 de puncte de baza. La licitatia precedenta, nivelul mediu al dobanzii la care titlurile au fost plasate scazuse cu 60 de puncte de baza. Astfel, dobanda medie a inregistrat o scadere cumulata de 68 de puncte de baza in cele doua licitatii.



Valoare emisiunii de titluri de stat a scazut de la 1.300 de miliarde de lei, niivel la care fusese majorata in urma cu trei licitatii. Saptamana trecuta Finantele au plasat o doua emisiuni de titluri, cu scadente la sase luni sI un an. Incercarea de a plasa titluri cu scadenta la doi ani a esuat din nou, ministerul respingand oferta bancilor, datorita nivelului prea mare al dobanzii cerute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO