Bănci și Asigurări

Finantele vor vinde obligatiuni printr-o aplicatie online a Reuters

20.02.2007, 19:14 39

Ministerul Finantelor va implementa in cateva luni o aplicatie pentru vanzarea de titluri de stat pe piata primara furnizata de Reuters.
Reluarea emisiunilor de titluri de stat a atras interesul marilor companii care ofera platforme de tranzactionare. In ultimele luni, Ministerul Finantelor a primit oferte din partea Bloomberg, Reuters sau MTS.
"Vom utiliza aplicatia Reuters pentru ca toti dealerii primari au instalata aceasta platforma", a spus pentru ZF Stefan Nanu, directorul cabinetului secretarului de statBogdan Dragoi.
Pe piata primara a titlurilor de stat sunt inregistrati ca dealeri 11 banci din sistem. Nanu spune ca nu toti dealerii au instalate platformele oferite de ceilalti competitori, astfel ca alegerea acelora ar fi presupus costuri suplimentare.
"Implementarea noii platforme presupune o modernizare a sistemelor actuale, care va dura cateva luni", explica Nanu.
Pe langa modificarea sistemelor informatice, sunt necesare si schimbari ale cadrului legislativ si realizarea interoperabilitatii cu Safir, componenta Sistemului Electronic de Plati operat de Transfond care asigura depozitare si decontarea operatiunilor cu titluri de stat. Cel mai probabil, noul sistem de licitatie pentru titlurile de stat va deveni functional in mai sau iunie, estimeaza Nanu. Aplicatia Reuters vizeaza doar tranzactionarea pe piata primara (licitatia pentru vanzarea obligatiunilor).
Pentru tranzactionarea pe piata secundara, bancile pot opta pentru alte solutii, Finantele nefiind implicate in aceasta decizie. Bloomberg furnizeaza o solutie integrata, atat pentru tranzactionarea pe piata primara cat si pe piata secundara. Sistemele Bloomberg sunt insa mai putin raspandite intre bancile locale.
Implementarea platformei de tranzactionare a Reuters nu va presupune costuri pentru Ministerul Finantelor si va permite alinierea cu standardele celorlalti emitenti.
In prezent, Finantele utilizeaza un sistem pe baza de suport fizic (hartie), astfel ca procesarea ofertelor se realizeaza greoi. Dealerii primari trimit ofertele de cumparare de obligatiuni in plicuri sigilate la BNR, unde o comisie speciala introduce ofertele intr-un sistem care genereaza rezultatele. In aceste conditii, derularea licitatiei se intinde pe cateva ore.
Implementarea unei platforme informatizate de licitare va permite dealerilor sa introduca ordinele in sistem online, reducandu-se astfel sensibil timpului necesar pentru stabilirea rezultatelor. Datorita simplificarii operatiunilor scade si riscul operational.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO