Bănci și Asigurări

Firmele de leasing incep sa vanda imobile si terenuri recuperate

Firmele de leasing incep sa vanda imobile si terenuri recuperate
02.10.2009, 00:00 512

Firmele de leasing au scos la vanzare cateva zeci de imobile siterenuri recuperate de la clientii care nu si-au mai putut platiratele, dupa ce in ultimul an s-au concentrat pe revanzareamasinilor si a echipamentelor recuperate, al caror numar a trecutde 10.000 de unitati la nivelul pietei.

Doua companii de leasing, Marfin si TBI, au publicat pesite-urile lor anunturi de vanzare de imobile recuperate carecuprind spatii comerciale, hale industriale si terenuri. Companiilede leasing se confrunta de un an cu un val de recuperari de bunuride la clientii cu dificultati financiare, care nu mai pot rambursafinantarile contractate. Imobilele si terenurile scoase la vanzaresunt relativ putine in comparatie cu masinile si echipamentele, inconditiile in care finantarile pentru sectorul imobiliar reprezintadoar 20% din totalul pietei de leasing.

De la spatii comerciale la vile si terenuri

"Sunt putine imobile scoase la vanzare de firmele de leasing,pentru ca mai mult bancile au finantat sectorul imobiliar. Perioadade timp in care aceste imobile pot fi vandute depinde de pret. Dacaai avut un avans suficient, ai o pozitie mai confortabila larevanzare", spune Dan Constantinescu, directorul de vanzari alUniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie din piata deleasing. El afirma ca UniCredit nu are imobile recuperate.

In general, clientii companii sunt cei care au luat finantari dela firmele de leasing pentru constructia de imobile sau achizitiade terenuri. Marfin si TBI nu sunt singurele companii care vandimobile recuperate, dar multe firme de leasing nu isi publica pesite-uri ofertele de bunuri returnate de clienti cu dificultatifinanciare.

Printre cele mai scumpe imobile scoase la vanzare se numara unspatiu comercial din Braila la pretul de 866.000 de euro (toatepreturile exclud TVA), un imobil din Ploiesti la pretul de 431.000de euro sau un spatiu comercial din nordul Capitalei, la 401.500 deeuro, toate recuperate de Marfin Leasing.

In oferta TBI Leasing se gaseste si o vila de 400.000 de eurodin Ramnicu Valcea cu demisol, parter, etaj si mansarda, suprafatatotala utila fiind de 407,5 mp. TBI mai vinde o hala industrialadin Buftea cu 360.000 de euro, un spatiu comercial in Onesti(judetul Bacau) cu 345.000 de euro si un spatiu comercial in Brasovcu 330.000 de euro.

Marfin Leasing vinde si cateva terenuri cu constructii, cum arfi un teren de 396 mp in Bragadiru, judetul Ilfov, la pretul de190.000 de euro, sau un altul in aceeasi localitate, de 344 mp, la125.000 de euro, ambele avand si constructii.

Reprezentantii Marfin si TBI nu au putut fi contactati pana lainchiderea editiei.

Cea mai mare parte din imobilele finantate de firmele de leasingsunt spatii industriale, arata datele Asociatiei SocietatilorFinanciare, cu o pondere de 65% in totalul finantarilor acordatepentru sectorul imobiliar in primul semestru. In aceeasi perioada aanului trecut, ponderea a fost de 37%.

"Este normal sa fie asa, deoarece constructiile industriale erauexact zona neacoperita de banci si de investitori institutionali,care cautau mai mult cladiri de birouri si retail", afirma BogdanCernescu, directorul general al Immorent, firma specializata peleasing imobiliar, controlata de austriecii de la Erste.

El precizeaza ca nu are cazuri de clienti din domeniul imobiliarcu probleme la rambursarea finantarilor, dar inregistreazarecuperari pe segmentul echipamentelor.

Immorent a majorat anul acesta avansul perceput pentrufinantarile imobiliare la cel putin 30%, fata de o medie de 20% in2008.

"Anul acesta avansul minim este de 30% si poate ajunge la35%-40%, in functie de natura proiectului", afirma Cernescu.

Finantarile in leasing pentru sectorul imobiliar au crescutputernic in perioada 2005-2007 pe piata locala, de la 48 mil. eurola 461 mil. euro. In 2008, insa, piata leasingului imobiliar ascazut cu 24%, pana la 352 mil. euro, iar in primul semestru dinacest an declinul fata de aceeasi perioada a anului trecut a fostde 21%, pana la 152 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO