Bănci și Asigurări

Firmele încep să simtă creşterea economică: refuzurile la plată au scăzut cu 60% în aprilie

Firmele încep să simtă creşterea economică:...

Autor: Liviu Popescu

21.05.2015, 00:06 254
Băncile au refuzat decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 364 mil. lei (81 mil. euro) în aprilie, în scădere cu 60% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, evoluţie care reflectă îmbunătăţirea lichidităţilor compa­niilor, acesta fiind al doilea cel mai mic nivel lunar al refuzurilor la plată din ultimii cinci ani.
 
Minimul ultimilor cinci ani fusese atins în luna ianuarie, dar începutul de an a fost destul de volatil. În martie şi februarie, de exemplu, su­mele refuzate la plată au revenit în apro­pierea pragului psihologic de un miliard de lei. Pragul de un miliard de lei a fost depăşit doar de şapte ori după izbucnirea crizei din 2008.
 
Refuzurile la plată apar în momentul în care banca nu găseşte suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au emis cecuri sau bilete la ordin în schimbul mărfurilor achizi­ţio­nate de la alţi agenţi economici.
 
Scăderea refu­zu­rilor indică o îmbunătăţire a lichidităţilor fir­melor în contextul mai larg al accelerării creş­te­rii economice. Economia a crescut cu 4,3% în primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO