Bănci și Asigurări

Firmele româneşti datorează 11 mld. euro băncilor din străinătate

Firmele româneşti datorează 11 mld. euro băncilor din...

Autor: Ciprian Botea

09.10.2013, 00:06 376

Companiile româneşti aveau la jumătatea acestui an credite de 11 mld. euro contractate direct de la bănci din străinătate, în scădere cu echivalentul a 500 milioane de euro faţă de luna septembrie 2012, potrivit unor date publicate de BNR. Aceste credite sunt echivalente cu 40% din stocul finanţărilor corporate acordate de băncile locale.

Cifrele privind creditele luate de firmele locale direct de la bănci din Austria, Germania sau Franţa au fost făcute publice pentru prima dată în luna ianuarie, cu date din luna septembrie 2012, ceea ce a arătat că de fapt firmele româneşti sunt mult mai îndatorate decât se credea anterior.

Totuşi, scurta serie de date disponibile arată o tendinţă de reducere a expunerii băncilor străine pe companiile locale, explicată de reticenţa la îndatorare a firmelor, dar şi de aversiunea mai mare la risc a băncilor străine confruntate cu cerinţe de capital mai stricte pe pieţele de origine. Practic, sumele rambursate în contul împrumuturilor vechi nu au fost acoperite de finanţările noi. Cei mai mulţi bani, respectiv 6,9 mld. euro, au fost împrumutaţi companiilor româ­neşti de băncile austriece, urmate de cele germane (cu 3,2 mld. lei) şi de instituţiile de credit din Franţa (cu 635 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO