Bănci și Asigurări

Fitch a imbunatatit ratingul pe termen lung al Bancii Tiriac

16.09.2004, 00:00 19

Fitch Ratings, agentia internationala de rating, a imbunatatit calificativul pe termen lung acordat Bancii Tiriac de la "B" la "B+", perspectiva acestuia fiind stabila.
De asemenea, Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pe termen scurt "B", rating-ul individual "D" si rating-ul de sustinere "5".
Calificativele pe termen lung si pe termen scurt, cat si cel individual, reflecta riscurile care decurg din expansiunea rapida a creditarii, care s-a mainfestat incepand cu anul 2001. Aceasta crestere ar putea ocaziona in viitor majorari ale cheltuielilor cu provizionele considera analistii Fitch. Rating-ul de sustinere indica posibilitatea ca banca sa primeasca ajutor din partea actionarilor sau a statului daca s-ar afla in dificultate.
Banca Tiriac s-a apropiat, prin imbunatatirea de ieri, de calificativul de tara acordat de Fitch Romaniei, BB. Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistem, a primit de la Fitch calificativul BB- la sfarsitul anului trecut.
Imbunatatirea rating-ului pe termen lung reflecta cresterea nivelului de profitabilitate al bancii si dezvoltarea bazei de clienti pe segmental de retail. In anul 2003 volumul creditelor acordate de banca a inregistrat o crestere de 65,3%. Creditarea pe sectorul de retail reprezinta jumatate din totalul finantarilor acordate de banca.
Capitalizarea bancii este buna, apreciaza analistii Fitch, in urma majorarilor successive de capital care au avut loc in anul 2003 prin contributia actionariatului bancii, in concordanta cu cresterea volumului activelor. "Banca Tiriac a beneficiat de cresteri importante pe segmentul de retail, cota de piata ajungand la nivelul anului 2003 la aproximativ 10%. Acest sector est in prezent foarte profitabil, dar trebuie luat in considerare si riscurile atasate unei cresteri atat de rapide, chiar daca ritmul de expansiune a scazut simtitor in prima jumatate a anului 2004", a apreciat Tim Beck, director in cadrul Fitch Ratings.
In prezent Banca Tiriac ocupa lucul al zecelea in ierarhia bancilor din Romania dupa valoarea activelor, detinand la 30 iunie 2004, o cota de 3,1% din activele sistemului bancar. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a aprobat la sfarsitul lunii aprilie o noua majorare de capital cu 207 miliarde lei, prin aport de numerar al actionarilor, care va permite dezvoltarea viitoare a bancii, conform obiectivelor stabilite in planul de afaceri.
In primul semestru al anului banca a realizat un profit operational de 725 miliarde lei (17,6 milioane de euro), in crestere cu 24% in lei fata de aceeasi perioada a anului 2003.
Banca detinea la sfarsitul lunii iunie active totale in valoare de 21.975 miliarde lei (535 de milioane de euro). Fondurile proprii ale bancii se ridicau la sfarsitul primului semestru la suma de 2.886 miliarde lei (70,3 milioane de euro).
Banca Tiriac opereaza in prezent o retea de 57 de unitati teritoriale (30 de sucursale, 24 de agentii dintre care 19 agentii deschise in cadrul retelei Metro si 3 puncte de lucru). Cea mai recenta sucursala a fost inaugurata saptamana trecuta in Baia Mare. Numarul total de clienti a ajuns la sfarsitul lunii august la 646.719, din care 615.719 persoane fizice si 30.850 clientI companii.
Numarul de carduri emise a ajuns la peste 315.000. Banca Tiriac opereaza o retea proprie de 208 automate bancare (ATM) si 1.527 POS-uri. Pana la sfarsitul anului in curs numarul ATM - urilor va creste la 250 cel al POS - urilor la 2.000.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO