Bănci și Asigurări

FMI: Romania a devenit prizoniera conjuncturii externe

24.03.2008, 19:33 18

Cresterea costului finantarilor externe, deja sesizabila, restrictionarea accesului bancilor locale la finantari din afara si incetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali sunt principalele probleme cu care se poate confrunta Romania in actuala conjunctura internationala nefavorabila, afirma Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.
El sustine ca Romania nu a luat in ultimii ani masuri care sa o ajute sa depaseasca o asemenea conjunctura, in primul rand in plan fiscal, iar acum depinde in mare masura de miscarile externe imprevizibile.
"In scenariul nostru de baza, estimam ca cresterea economica va continua, insa nu as fi sigur ca economia se va mentine foarte dinamica in urmatoarele patru trimestre daca tensiunile mondiale se mentin sau se inrautatesc. Riscul este ca daca economia incetineste de la 6% la 3%, de pilda, in scurt timp nu mai ai veniturile pe care mizai la buget si deficitul poate urca foarte repede peste plafonul de 3% din PIB", a declarat Ansola intr-un interviu acordat ZF.
El sustine ca incetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali va afecta si Romania, care "nu poate ramane imuna", considerand ca ar fi dificil de compensat reducerea exporturilor prin cresterea cererii interne fara o exacerbare a dezechilibrelor interne, deja semnificative.
"Romania ar fi realmente presata in cazul unei incetiniri foarte, foarte semnificative in zona euro. Totusi, scenariul nostru de baza nu include o asemenea evolutie. Nu anticipam o recesiune nici macar in SUA, insa acolo am putea vedea o incetinire semnificativa." Oficialul FMI afirma ca tensiunile de pe pietele internationale vin intr-un moment foarte prost.
"Romania nu-si poate permite luxul de a spune: 'turbulentele externe au picat prost, nu putem sa ne ocupam de ele acum pentru ca noi avem alegeri si ne ocupam de problemele macro la anul'. Trebuie sa se ocupe de ele acum." El avertizeaza ca autoritatile trebuie sa ia in calcul evenimente putin probabile, dar care pot provoca perturbari majore. Aceasta in contextul in care afirma ca evolutia situatiei economice va depinde mult de miscarile externe, greu de prevazut si imposibil de controlat.
"Majorarea ratei dobanzii de politica monetara nu a fost decat un prim pas, care trebuie urmat de alte masuri. Este nevoie de continuitate pe aceasta directie, de consolidarea ei, pentru ca politicile de pana acum nu au fost pe masura evolutiei dezechilibrelor. Rectificarea bugetara este o decizie buna, dar insuficienta", a declarat reprezentantul Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO