Bănci și Asigurări

FMI şi-a devansat pentru duminică conferinţa de presă, iar luni Băsescu aşteaptă partidele la Cotroceni

FMI şi-a devansat pentru duminică conferinţa de presă, iar luni Băsescu aşteaptă partidele la Cotroceni

Autor: Cristian Hostiuc

03.02.2012, 20:52 444

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a devansat conferinţa de presă programată luni, pentru duminică după-amiază în vederea prezentării concluziilor referitoare la situaţia acordului cu România şi a criteriilor care au fost îndeplinite.

Negociatorul FMI, Jeffrey Franks se află de aproape două săptămâni la Bucureşti, timp în care a făcut turul Palatului Cotroceni, Palatului Victoria, partidelor politice şi sindicatelor.

Cu preşedintele Băsescu, misiunea FMI s-a văzut de trei ori, ultima întâlnire având loc vineri după-amiază la care a participat şi premierul Emil Boc.

Nu sunt mari probleme în acordul dintre România şi FMI, dar sunt întârzieri semnificative în procesul restructurării şi privatizării companiilor de stat.

Anul trecut, creşterea economică s-a îndreptat spre 2,5%, conform cifrei avansate de preşedintele Traian Băsescu, acest plus fiind peste cele mai optimiste aşteptări.

Ţinerea deficitului sub control la 4,4% din PIB a îmbunătăţit semnificativ percepţia pieţelor externe în privinţa României. De asemenea scăderea inflaţiei până la un minim istoric de 3,1% la care s-a adăugat şi ţinerea sub control a deficitului de cont curent, a permis Ministerului de Finanţe să se împrumute în această săptămână de pe piaţa externă. După 16 ani, România a vândut obligaţiuni pe Wall Street în sumă de 1,5 miliarde de dolari.

Obligaţiunile au o scadenţă de 10 ani, iar dobânda anuală a fost stabilită la 6,75%.

În ciuda rezultatelor macroeconomice bune, protestele izbucnite pe neaşteptate acum o lună a pus lumina pe guvernul Boc şi pe administraţia Băsescu.

În această săptămână, la şedinta PDL, s-a pus din nou problema demisiei premierului Boc, în încercarea de a stopa extinderea nemulţumirilor la adresa PDL şi a celor care conduc acest partid.

FMI şi-a devansat cu o zi conferinţa de presă, iar preşedintele Băsescu a invitat luni la Cotroceni partidele politice pentru a prezenta obligaţiile care revin României în urma acceptării pactului fiscal european care prevede ţinerea sub control a finanţelor ţării.

Probabil că opoziţia îi va solicita din nou preşedintelui Băsescu demisia premierului Boc şi a întregului Guvern.

Preşedintele şi PDL trebuie să decidă în următoarea lună cum merg mai departe, având în vedere că se apropie alegerile locale la începutul verii şi apoi urmează cele parlamentare.

Elena Udrea, ministrul dezvoltării şi unul dintre cei mai influenţi oameni politici ai PDL, a declarat astăzi pe blogul ei că: "este nevoie să facem ceva, să schimbăm ritmul, să revenim în ofensivă".

După ce în 2011 economia a evoluat peste aşteptări, începutul acestui an a adus o revizuire în sens negativ a estimărilor de creştere economică din cauza recesiunii din Europa, principala piaţă de export a României.

La construcţia bugetului pe 2012 s-a luat în calcul o creştere economică de 1,8% -2,3%, iar acum noua ţintă merge spre 1,3%-1,5%.

Duminică, FMI va anunţa noua estimare de creştere economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO