Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii cresc plasamentele in titluri de stat si actiuni

Fondurile de pensii cresc plasamentele in titluri de stat si actiuni
10.09.2009, 00:00 61

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), careadministreaza contributii in valoare de peste 430 de milioane deeuro de la clienti, si-au majorat plasamentele in titluri de statsi actiuni in luna august, arata datele Comisiei de Supraveghere aSistemului de Pensii Private (CSSPP).

Astfel, daca in iulie ponderea investitiilor in titluri de statsi obligatiuni municipale era de 57% din total, la sfarsitul luniiaugust aceasta a urcat la 61%. In acelasi timp, s-a redus pondereaplasamentelor in obligatiuni corporative, de la 23% in iulie la20,5% luna trecuta, pe fondul scaderii randamentelor acestorinstrumente la nivelul celor asigurate de titlurile de stat.

Ponderea investitiilor in actiuni a urcat la 6,1%, fata de 5% iniulie si 3,7% in iunie. Astfel, pentru prima data pondereaactiunilor in portofoliile fondurilor a depasit-o pe cea adepozitelor bancare, acestea reprezentand doar 4,7% din totalulinvestitiilor, fata de 5,8% in iulie si 7,6% in iunie.

Fondurile de pensii au o politica investitionala foarteasemanatoare, majoritatea mizand pe titluri de stat si obligatiunicorporative. "Niciun administrator nu se poate hazarda sa-si asumealocari foarte diferite de piata. Noi avem stipulata prin normegarantia relativa si niciun administrator nu poate fi sub aceastarata de rentabilitate patru trimestre consecutiv", explica DorinBoboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private,care administreaza al doilea fond ca marime de pe piata, cu peste1,2 milioane de clienti.

"Aceasta face ca fiecare dintre administratori sa isiadministreze portofoliul in functie de cel al concurentei, pentruca orice pozitie foarte diferita de cea a concurentei aduce risculmajor de pierdere a fondului si niciun administrator nu-si doresteacest lucru. Probabil ca am avea un comportament unitar si faragarantia relativa, pentru ca este un domeniu la inceput si totiavem o abordare conservatoare", mai spune Boboc.

Fondul cu cea mai mare pondere a investitiilor in titluri destat este OTP - aproape 85%, in timp ce Allianz-Tiriac a mizat celmai putin dintre toti pe acest instrument - circa 57%. "Jucatoriimari influenteaza mai mult randamentul mediu ponderat al pietei siatunci ei sunt cei care dau tonul investitiilor."

In ceea ce priveste investitiile in actiuni listate, de careadministratorii s-au ferit multa vreme din cauza volatilitatiiridicate a bursei, cea mai mare pondere se regaseste la fondul ING- 9,4%, iar cea mai redusa la Aviva - 0,13%, in timp ce fondul KD(aflat in proces de fuziune cu fondul Bancpost) nu investeste delocpe piata de capital. Fondurile de pensii fac plasamente si inactiuni listate pe pietele din UE, dar acestea au o pondere foarteredusa in activul total, de sub 1%.

In schimb, investitiile in obligatiuni corporative din UEreprezinta circa 20% din activul total al fondurilor de pensiiprivate obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO