Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii fac mai puţini bani pentru participanţi

Fondurile de pensii fac mai puţini bani pentru participanţi

Foto Andrei Spirache

Autor: Ciprian Valentin Botea

07.09.2011, 00:06 454

Randamentele obţinute de fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au scăzut cu aproape două puncte procentuale în august, rata de rentabilitate anualizată medie a celor nouă fonduri de pe piaţă ajungând la 10,7% în luna iunie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Scăderea este de aproximativ cinci puncte procentuale comparativ cu nivelul din august anul trecut. Randamentele au scăzut constant în ultimul an din cauza câştigurilor mai mici din depozite bancare şi titluri de stat.

August a consemnat însă cea mai amplă scădere din ultimul an din cauza turbulenţelor de pe pieţele bursiere, care au lovit puternic portofoliile de acţiuni ale fondurilor de pensii. Impactul a fost semnificativ în ciuda faptului că investiţiile în acţiuni reprezintă puţin peste 10% din totalul activelor de peste 5 mld. lei ale fondurilor de pensii administrate privat.

Cel mai ridicat randament, de 11,7%, a fost înregistrat în luna august de fondul de pensii Aripi administrat de Generali, singurul cu grad ridicat de risc de pe piaţă. La polul opus, cea mai scăzută rată de rentabilitate, de 8,2%, a fost înregistrată de fondul administrat de olandezii de la Aegon.

Rate de rentabilitate în jurul a 11% au obţinut şi fondurile administrate de BCR, Eureko şi ING. Aviva a avut o rată de rentabilitate de 11,6%, iar Allianz-Ţiriac şi Alico de 10,3%.

Fondul administrat de BRD a avut un randament de o singură cifră, de aproape 9,4%.

Toate cele nouă fonduri administrate privat au după aproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai mari decât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de CSSPP, arbitrul sistemului de pensii private. Pragul minim de rentabilitate a fost de 5,3% în august.

Totodată, randamentele fondurilor de pensii se menţin peste rata inflaţiei, care s-a situat la 4,8% la sfârşitul lunii iulie. Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată în iulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe piaţă ajungea la 16%. Rata de rentabilitate medie urcase la un maxim de 16,5% în octombrie anul trecut.

Fondurile de pensii obligatorii administrau la sfârşitul lunii iulie active de peste 5,5 miliarde de lei (1,3 mld. euro) şi aveau peste 5,3 milioane de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO