Bănci și Asigurări

Scăderea burselor a şters zeci de milioane de euro din conturile de unit-linked şi pensii private

Scăderea burselor a şters zeci de milioane de euro din conturile de unit-linked şi pensii private

Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico: Nu e niciun motiv de panică pentru clienţi. Ceea ce se întâmplă astăzi nu poate fi comparat cu ceea ce s-a întâmplat în 2008. Asigurările de viaţă trebuie privite într-o perspectivă mai largă deoarece acestea sunt produse pe termen lung. Pe parcursul derulării unui astfel de contract vor exista întotdeauna suişuri şi coborâşuri, dar pe termen lung toate statisticile arată că trendul nu poate fi decât pozitiv.

Autor: Ciprian Botea

23.08.2011, 00:08 1646

Companiile de asigurări de viaţă aveau la sfâr­şitul primului trimestru active de peste 2 mld. lei (circa 475 mil. euro) aferente asi­gu­­rărilor de tip unit-linked, potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Aceasta înseamnă că la o scă­dere medie de 10% a valorii unităţilor de fond în ultima lu­nă conturile clienţilor sunt mai sărace cu circa 200 mil. lei.

Asigurătorii spun însă că efectul asupra clienţilor nu este semnificativ, în condi­ţiile în care poliţele sunt încheiate pe termene foarte lungi, de până la 20 de ani, iar astfel de fluctuaţii sunt "normale".

"Nu e niciun motiv de panică pentru clienţi. Ceea ce se întâmplă astăzi nu poate fi comparat cu ceea ce s-a întâmplat în 2008. Asigurările de viaţă trebuie privite într-o perspectivă mai largă deoarece acestea sunt produse pe termen lung. Pe parcursul derulării unui astfel de contract vor exista întotdeauna suişuri şi coborâşuri, dar pe termen lung toate statisticile arată că trendul nu poate fi decât pozitiv", comentează Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico, a treia companie din piaţa asigurărilor de viaţă.

Randamentele poliţelor unit-linked au fost afectate puternic şi în 2008 sau la începutul lui 2009, ceea ce a determinat zeci de mii de clienţi să-şi răscumpere anticipat poliţele, dar au revenit pe un trend pozitiv în ultimii doi ani. De exemplu, programul de investiţii Exponenţial al Alico, care investeşte cea mai mare parte a banilor în acţiuni, a înregistrat o creştere de 51% de la sfârşitul lui 2008 încoace.

Programele cu risc ridicat au fost cele mai afectate de volatilitatea burselor, scăderea din ultima lună a valorii unităţilor de fond ajungând până la 15-16%. De exemplu, programul ING Equity a avut o scădere de 15,8% în ultima lună, în timp ce programul cel mai riscant al britanicililor de la Aviva a înregistrat un declin de 14,8% doar în intervalul 9 - 16 august.

Şi valoarea unităţilor de fond din programul Exponenţial al Alico a scăzut cu 10,5% în ultima lună, în timp ce două dintre fondurile în care au fost plasaţi banii din poliţe unit-linked emise de BCR Asigurări de Viaţă şi Generali au consemnat scăderi de circa 12%.

Clienţii care investesc în poliţe unit-linked îşi asumă integral riscul investiţiei deoarece asigurătorul nu oferă nicio garanţie, cum se întâmplă în cazul poliţelor tradiţionale. Şi posibilităţile de câştig sunt însă semnificativ mai mari decât în cazul produselor garantate. "Am sfătuit întotdeauna clienţii să cumpere produse de asigurare garantate, care nu sunt afectate de fluctuaţiile de pe piaţa de capital. Asigurările unit-linked vor suferi pe termen scurt, dar aceasta nu înseamnă că sunt produse inferioare. Se ţine cont de astfel de volatilităţi în momentul în care sunt construite aceste produse", precizează Alexandrescu.

Şi fondurile de pensii private au fost afectate de scăderea burselor, randamentele anualizate coborând până la 3-4%, în condiţiile în care în primăvară afişau creşteri de două cifre. Randamentele au ajuns astfel sub nivelul dobânzilor plătite de bănci la depozite, unele ajungând încă la 7% pe an. Comparativ cu jumătatea lunii iulie, valoarea unităţilor de fond este chiar mai mică în prezent, scăderile fiind între 0,5% şi 3% în funcţie de gradul de risc al fondului.

Fondurile de pensii private administrează circa 5,5 mld. lei, iar scăderea medie de circa 1,5% din ultima lună echivalează cu dispariţia a 80 mil. lei din conturile clien­ţilor. Astfel, pierderile cumulate din investiţii unit-linked şi fonduri de pensii ajung la aproximativ 280 mil. lei (circa 65 mil. euro) în perioada 18 iulie - 18 august, potrivit estimărilor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO