Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii ţin 180 milioane de euro în depozite la bănci

Fondurile de pensii ţin 180 milioane de euro în depozite la bănci

Autor: Ciprian Botea

19.03.2012, 00:01 114

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) ţineau la sfârşitul lunii februarie 788 milioane de lei (180 mil. euro) în depozite bancare, de 2,5 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ponderea sumelor ţinute în depozite depăşea 11% din totalul activelor administrate - de peste 7 miliarde de lei la sfârşitul lunii trecute.

Ponderea relativ scăzută a depozitelor în totalul activelor este explicată de faptul că acestea sunt doar plasamente de refugiu, administratorii fondurilor de pensii aşteptând doar momentul oportun pentru a investi banii în alte instrumente. Cei mai mulţi bani, respectiv 4,7 miliarde de lei, erau investiţi în titluri de stat. Ponderea titlurilor de stat în activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii ajunge la 67%.

Cele nouă fonduri de pensii administrate privat aveau în luna februarie aproape 5,6 milioane de participanţi. Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă într-un interval de patru luni un fond de pensii în care li se va vira lunar 3% din salariul brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO