Bănci și Asigurări

Fondurile facultative trec de la asiguratori la firmele de pensii

12.06.2008, 21:32 16

Companiile de asigurari de viata care administreaza fonduri de pensii facultative (pilonul III) analizeaza posibilitatea transferarii acestora catre companiile de pensii obligatorii (pilonul II) din acelasi grup.
Asiguratorii prezenti pe piata pensiilor facultative care intentioneaza sa faca aceasta miscare sunt ING Asigurari, BCR Asigurari si Aviva, fiecare avand in grupul financiar din care face parte si o companie de pensii obligatorii.
"Intentionam ca in viitor sa transferam fondurile de pensii facultative de la ING Asigurari de Viata la ING Fond de Pensii", a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a anuntat recent ca a finalizat reglementarea procedurii prin care un administrator de pensii obligatorii poate prelua administrarea unui fond de pensii facultative. Aceasta modificare urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial si prevede anumite reguli care trebuie respectate de catre companiile de pensii. In primul rand, administratorii trebuie sa obtina acordul majoritatii participantilor fondului de pensii facultaive care urmeaza sa fie preluat. De asemenea, ei trebuie sa acorde participantilor posibiltatea transferului fara a plati penalitati la un alt fond de pensii facultative in termen de 30 de zile, in cazul in care acestia nu sunt de acord cu preluarea.
"Am analizat posibilitatea transferului fondurilor facultative administrate de BCR Asigurari de Viata si am putea face acest lucru dupa modificarea cadrului legislativ. Activitatile de acelasi fel trebuie concetrate sub o singura umbrela", afirma Simona Ditescu, directorul general al BCR Fond de Pensii.
Eugen Voicu, directorul general al Aviva Pensii, spune ca o astfel de schimbare ar duce la o administrare mai usoara a activitatilor de asigurari si de pensii.
"Ne gandim sa facem acest lucru. Avantajul va fi ca vom avea o entitate care opereaza pe o singura piata. O societate de asigurari care opereaza si pe asigurari si pe pensii este mai greu de administrat si trebuie sa faca raportari la doua organisme de supraveghere", explica Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO