Bănci și Asigurări

Fraude pe carduri de 45.000 de euro in trei luni

04.07.2005, 18:02 12

Fraudele in operatiunile cu carduri au totalizat peste 45 de mii de euro in primul trimestru al anului, indica un studiu al Bancii Nationale.

Numarul operatiunilor frauduloase a fost de 235. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe card in primul trimestru a fost insa de peste doua miliarde de euro.

Cele mai multe operatiuni frauduloase si, respectiv, cea mai mare valoare a fraudelor a fost inregistrata la cardurile in lei. Acestea detin insa si cele mai importante ponderi ca numar total de carduri, numar de operatiuni si valoarea aferenta acestora.

Astfel, fraudele inregistrate in derularea operatiunilor cu carduri in lei a totalizat 83.621 de lei noi (echivalentul a ceva mai mult de 23 de mii de euro). Numarul fraudelor inregistrate la cardurile emise in lei a fost de 154, de peste trei ori mai mare decat in cazul celor emise in euro sau in dolari.

Pe cardurile emise in euro, s-au inregistrat in primul trimestru 38 de fraude, a caror valoare totalizeaza 3.000 de euro.

O valoare mai mare a fraudelor a fost inregistrata pe cardurile denominate in dolari, cu toate ca acestea au intermediat mai putine tranzactii decat cele in lei sau in euro, iar valoarea cumulata a acestora a fost mai mica. La finalul lui martie, valoarea fradelor inregistrate la operatiunile cu carduri in dolari era de 23.000 de dolari (putin peste 19.000 de euro), numarul acestora fiind de 43.

Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe card in primul trimestru a fost de 2,06 miliarde de euro. Cea mai mare parte a acestora a fost intermediata de cardurile emise in lei.

Din totalul de 42,2 milioane de tranzactii pe card, instrumentele denominate in lei au intermediat aproape 42 de milioane. Valoarea cumulata a acestor tranzactii a fost de 7,2 miliarde de lei noi (doua miliarde de euro).

Cardurile emise in euro au intermediat 147 de mii de tranzactii, valoarea acestora fiind de aproape 40 de milioane de euro. Cele mai putine tranzactii au fost intermediate de cardurile in dolari - peste 126.600, valoarea cumulata a acestora fiind de aproape 26,5 milioane de dolari (peste 22 milioane de euro).

In cazul cardurilor emise in lei, cele mai multe tranzactii au fost realizate la automatele bancare (ATM), valoare acestora depasind 6,8 miliarde de lei noi (1,9 miliarde de euro). Aceste tranzactii includ retragerile de numerar, platile de facturi la utilitati si oblgatii fiscale si transferurile. Cumpararile de la comercianti realizate pe carduri in lei au totalizat 354 de milioane de lei (98 mil. euro).

In cazul cardurilor in valuta situatia este diferita, cea mai mare parte a tranzactiilor fiind generate de cumparari de la comercianti. Pe cardurile emise in euro, cumpararile de la comercianti au totalizat 27,8 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat tranzactiile realizate la ATM. Cumparaturile pe carduri in dolari au insumat aproape 18 milioane de dolari (15 mil. euro) in primele trei luni, de peste doua ori mai mult decat tranzactiile la ATM.

La sfarsitul primului trimestru se aflau in circulatie aproximativ 6 milioane de carduri active, potrivit rapoartelor BNR. Dintre acestea, 5,9 milioane erau emise in lei si numai 116.000 erau denominate in moneda straina. Acestora li se adauga aproape 300.000 de carduri pierdute sau furate si inca 1,2 milioane aflate in alte situatii.

Numarul total al cardurilor emise pana la sfarsitul lui martie ajunge astfel la 7,6 milioane de unitati.

Bancile comerciale nu au o politica unitara in ceea ce priveste declararea cardurilor ca inactive, putand fi utilizate mai multe criterii, fie numarul de tranzactii intermediate si valoarea acestora, fie existenta unui sold. Numarul total al conturilor de card era in martie de aproape sase milioane, ceea ce se explica prin faptul ca multi posesori de carduri detin mai mult de un astfel de instrument.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO