Bănci și Asigurări

Furtuna de pe pieţele europene pune leul sub presiune

Autor: Liviu Chiru

12.07.2011, 00:00 257

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în faţaleului, iar euro a urcat cu mai bine de jumătate de punctprocentual la cursul oficial, până la 4,22 lei, după ce dealerii dela Bucureşti s-au repliat în faţa furtunii care zdruncină pieţelefinanciare europene. Investitorii se tem acum că şi Italia ar puteasă ajungă în situaţia Greciei, ceea ce a trimis la pământ burseleeuropene şi obligaţiunile statelor de la periferia zonei euro.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2272 lei pentru un euro, cu2,35 bani sau 0,56% peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat4,11 bani sau 1,39%, până la 2,9921 lei. Francul elveţian a avutînsă cea mai puternică ascensiune: a urcat cu 9,5 bani la cursuloficial, până la 3,5742 lei. BNR calculează indirect cursulfrancului elveţian, în funcţie de cotaţiile euro/franc de pepieţele internaţionale, respectiv euro/leu de pe piaţa de laBucureşti.

Francul a atins ieri un vârf istoric şi în faţa euro, la 1,17franci pentru euro. Pe piaţa valutară de la Bucureşti euro a urcatieri până aproape 4,2350 lei, după ce în şedinţa de tranzacţionarede vineri cotaţiile coborâseră spre 4,19 lei. "Cotaţiile au urcatdin cauza situaţiei din Italia, însă volumele tranzacţionate aufost mici", a comentat un dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO