Bănci și Asigurări

Garanta fuzioneaza la anul cu Alpha Insurance

13.12.2005, 18:39 23

Societatile de asigurare Garanta si Alpha Insurance, controlate de grecii de la Ethniki Asfalistiki, vor fuziona anul viitor, spune directorul general al Garanta, Konstantinos Argyropoulos.

"Procesul de fuziune va incepe in ianuarie, dupa ce vom primi aprobarile de la Consiliul Concurentei si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, si probabil ca nu va dura mai mult de sase luni", a declarat Argyropoulos.

Compania elena de asigurari Ethniki, care detine 93,26% din actiunile Garanta, a cumparat in octombrie societatea Alpha Insurance de la Alpha Bank Group, pentru care a platit 2,7 mil. euro. Ethniki face parte din grupul National Bank of Greece (NBG), care a preluat Banca Romaneasca la sfarsitul lui 2003. Prin intermediul Bancii Romanesti, grecii mai detin un pachet de 20% din actiunile societatii de asigurare Asitrans.

"Ethniki nu exclude si alte achizitii (pe piata asigurarilor - n. red.), dar nu in viitorul apropiat", a explicat directorul general al Garanta. La inceputul anului viitor, Alpha Insurance isi va schimba denumirea in NBG Asigurari, deoarece fostul actionar al societatii nu doreste ca aceasta sa isi continue activitatea cu acest nume, spune Argyropoulos.

El estimeaza ca noua entitate va obtine profit din sinergia fuziunii la sfarsitul lui 2006. Actionarii inca nu au hotarat care va fi societatea absorbanta in acest proces.

"Fuziunea ne va costa 50.000-60.000 de euro. Vor fi cheltuieli cu consultantii si cu evaluarea raportului dintre actiunile Alpha si Garanta, pentru a sti cate titluri le revin actionarilor. In rest, exista sinergii: vom folosi acelasi sistem IT si vom maximiza folosirea spatiului", a declarat Argyropoulos.

Alpha Insurance este controlata integral de Ethniki. La Garanta, in afara de greci, mai detin actiuni presedintele companiei La Dorna, Jean Valvis (5%), Radiocomunicatii (0,73%), RomTelecom (0,59%) si Posta Romana (0,42%). In primele noua luni ale anului, Garanta a inregistrat subscrieri de aproape 7,2 mil. euro (26 de mil. lei), in scadere cu circa 2% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Asiguratorul a incheiat primele trei trimestre ale anului cu un profit operational de peste 124.000 de euro (450.000 de lei). Alpha inca nu a facut publice rezultatele financiare la noua luni. Anul trecut, societatea a inregistrat afaceri de 2,65 mil. euro si un profit de peste 38.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO