Bănci și Asigurări

Garanti a crescut creditarea cu 19% şi se apropie de borna de 1 mld. euro

Garanti a crescut creditarea cu 19% şi se apropie de borna de 1 mld. euro

Murat Atay, CEO al Garanti Bank: Ne propunem să majorăm profitabilitatea grupului cu 50% anul acesta prin creşterea fiecărui segment de business pe care operăm.

Autor: Ciprian Valentin Botea

17.02.2012, 00:05 671

Garanti Bank, subisidara locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, a crescut cu 19% creditarea anul trecut şi a ajuns la un portofoliu de 936 mil. euro la sfârşitul lunii decembrie. Oficialii băncii estimau la începutul lui 2011 o creştere cu 30% a portofoliului de credite.

Banca a trecut pe profit în 2011, cu un rezultat net de 3,1 mil. euro, iar la nivel consolidat grupul Garanti a raportat un profit de 8,3 mil. euro din operaţiunile locale. Turcii mai deţin pe piaţa românească trei instituţii financiare nebancare, preluate la sfârşitul anului 2010 de la GE Money.

Garanti raportase anul trecut o pierdere de circa 30 mil. euro în condiţiile în care se afla încă în perioada de dezvoltare a operaţiunilor locale şi a avut cheltuieli suplimentare cu transformarea băncii din sucursală a filialei olandeze a grupului în entitate de sine stătătoare.

Oficialii Garanti afirmă în continuare că vânează un loc în topul primelor zece bănci locale, dar spun că principalul obiectiv este creşterea profitabilităţii şi nu majorarea cotei de piaţă cu orice preţ.

"Ne propunem să majorăm profitabilitatea grupului cu 50% anul acesta prin creşterea fiecărui segment de business pe care operăm. Strategia noastră se va concentra pe generarea de valoare din portofoliul actual, precum şi pe cross-selling şi câştigarea de clienţi noi. Profitabilitatea este pe primul loc şi abia apoi creşterea cotei de piaţă", afirmă Murat Atay, CEO al Garanti.

Banca a încheiat anul trecut cu active de 1,45 mld. euro. Soldul depozitelor atrase era de 467 mil. euro, ceea ce înseamnă un raport credite/depozite de circa 200%, mult peste media pieţei. Garanti s-a bazat în principal pe finanţările atrase de la banca-mamă, care au adus peste un miliard de euro pentru dezvoltarea operaţiunilor locale, banii mergând atât în majorări de capital, cât şi în susţinerea activităţii de creditare.

Activele totale deţinute de Garanti în România, incluzând şi cele trei IFN-uri, depăşeau pragul de 2 mld. euro, potrivit datelor publicate de grup.

Turcii au cumpărat cele trei IFN-uri în 2010 după ce americanii de la GE Money au decis să se retragă de pe piaţa locală. Odată cu preluarea celor trei companii, specializate pe segmentele de leasing, credite de consum şi credite ipotecare, grupul şi-a adăugat o reţea de câteva sute de puncte de vânzare în cadrul retailerilor parteneri, dar şi o forţă mobilă de vânzări.

Banca avea la sfârşitul anului trecut 77 de agenţii şi sucursale în toată ţara şi o reţea de 194 de bancomate şi 7.340 de terminale de plată la comercianţi. Totodată, banca şi-a majorat portofoliul de carduri cu 16% faţă de 2010 şi a ajuns la 230.000 de carduri.

Jumătate din cardurile emise de bancă sunt carduri de credit, segment pe care portofoliul a stagnat în 2011 după creşteri puternice în anii trecuţi. Cardurile de credit şi programele de loializare ataşate acestora au însemnat un driver de creştere a afacerilor Garanti în anii trecuţi.

Grupul Garanti este activ pe piaţa locală de la sfârşitul anilor '90, însă mult timp a rămas cu o prezenţă discretă, concentrată în zona clienţilor corporate. Turcii au lansat însă o ofensivă pe retail abia din 2007, dar afirmă că în prezent acest segment a ajuns să reprezinte jumătate din portofoliul de credite.

Reprezentanţii băncii susţin că ponderea creditelor neperformante este de 5,5% din portofoliul total, la jumătate faţă de media pieţei, deoarece Garanti a avut avantajul de a-şi construi cea mai mare parte a portofoliului de credite în criză şi nu în perioada de boom, când împrumuturile se vindeau după reguli mai relaxate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO