Bănci și Asigurări

Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite?

Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite?

Autor: Ciprian Botea

27.01.2012, 00:10 2485

Impactul scăderii dobânzilor interbancare este vizibil mai ales în cazul creditelor de valori mari. Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 170.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la dobânda medie de pe piaţă, coboară cu peste 100 de lei dacă indicatorul de care este legat costul creditului scade cu un punct procentual.

Indicatorul Robor la trei luni, dobânda medie la depozitele interbancare pe termen de trei luni, a scăzut cu 0,8 puncte procentuale din toamna anului trecut ajungând în prezent la un minim de 5,4% pe an. Scăderea a fost mai accentuată de la începutul anului şi a fost resimţită cel mai bine de clienţii cu credite ale căror dobânzi s-au resetat în luna ianuarie.

Cele mai multe bănci au resetat dobânzile la credite la sfârşitul anului trecut, dar sunt şi cazuri în care procesul se derulează în acest moment deoarece anumite bănci nu au stabilit o dată fixă de resetare a dobânzilor, aceasta depinzând de data acordării fiecărui credit.

"Creditele noastre sunt legate de indicii Euribor şi Robor la trei luni. Dobânda se actualizează la fiecare trei luni, luând în calcul data de acordare a creditului", au declarat reprezentanţii BRD.

Şi britanicii de la RBS resetează dobânzile în funcţie de data de acordare a creditului, dar actualizarea are loc o singura dată pe an, costul creditelor fiind legat de indicatorul Robor la 12 luni. Indicatorul Robor la 12 luni a scăzut în prezent la 6,2% pe an faţă de 7% pe an la începutul anului trecut.

Creditele acordate de multe bănci sunt legate de indicatorul Robor la şase luni, care a scăzut însă mai puţin, respectiv cu 0,4 puncte procentuale în ultima jumătate de an.

Totuşi, indicatorul Robor la şase luni se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimul an şi jumătate. Dacă lichiditatea de pe piaţă va continua să se îmbunătăţească în următoarele săptămâni mai mulţi clienţi ar putea ajunge să plătească rate mai mici la credite având în vedere că unele bănci au planificat resetarea dobânzilor în luna februarie.

Turcii de la Garanti vor reseta dobânzile la credite pe 1 februarie, adică în mai puţin de o săptămână, în timp ce Banca Românească va actualiza dobânzile la sfârşitul lunii viitoare, dar luând în calcul nivelul din 15 februarie al indicatorului Robor.

Şi clienţii cu credite în euro urmează să plătească rate mai mici la următoarea resetare a dobânzilor după ce indicatorul Euribor la trei luni a coborât constant în ultimele săptămâni şi se apropie din nou de pragul de 1% pe an.

Bancherii au dat însă la începutul acestui an semnale de scumpire a creditării, prin creşterea marjelor fixe, în condiţiile în care plăteasc la rândul lor mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO