Bănci și Asigurări

Garanti a crescut cu 10% creditarea în trei luni

Garanti a crescut cu 10% creditarea în trei luni

Autor: Ciprian Valentin Botea

27.04.2012, 00:03 648

Garanti Bank, subsidiara locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, a crescut cu 10% creditarea în primele trei luni din 2012, portofoliul total depăşind pragul de 1 mld. euro. Comparativ, la nivelul întregii pieţe, soldul creditului acordat populaţiei şi companiilor a crescut cu numai 0,5% în aceeaşi perioadă.

Banca a obţinut în primul trimestru un profit de 4,1 mil. euro, în creştere cu 70% faţă de perioada corespunzătoare din 2011. La nivel consolidat, grupul Garanti a raportat un profit de 5,8 mil. euro faţă de 3,2 mil. euro în primul trimestru al anului trecut. Turcii mai deţin pe piaţa locală trei instituţii financiare nebancare preluate la sfârşitul anului 2010 de la GE Money.

"Vrem să ne menţinem profitabilitatea pe tot parcursul anului şi vom gestiona cu grijă riscurile într-un mediu care rămâne volatil. Prin prisma resurselor de care dispunem, ne vom axa pe oferirea de împrumuturi retail, IMM şi corporate, însă vom căuta să ne păstrăm un nivel al lichidităţii cât mai ridicat", afirmă Murat Atay, CEO al Garanti.

Banca şi cele trei IFN-uri deţineau la finalul lunii martie active cu o valoare cumu­lată de 1,8 mld. euro.

Turcii nu au publicat şi datele privind activele deţinute separat de bancă, dar la finalul anului trecut aceasta avea active de aproape 1,5 mld. euro.

Garanti a cumpărat cele trei IFN-uri în 2010 după ce americanii de la GE Money au decis să se retragă de pe piaţa locală. Odată cu preluarea celor trei companii, specializate pe segmentele de leasing, credite de consum şi credite ipotecare, grupul şi-a adăugat o reţea de câteva sute de puncte de vânzare în cadrul retailerilor parteneri, dar şi o forţă mobilă de vânzări.

La finalul lunii martie, Garanti Bank avea 79 de sucursale şi agenţii după ce în primul trimestru a deschis două unităţi noi. Re­ţeaua de bancomate a ajuns la 216 uni­tăţi, în timp ce numărul POS-urilor instalate la comercianţi a urcat la 7.400. Banca avea lu­na trecută un portofoliu de 230.000 de carduri.

Grupul Garanti este activ pe piaţa locală de la sfârşitul anilor '90, însă mult timp a ră­mas cu o prezenţă discretă, concentrată în zona clienţilor corporate. Turcii au lansat însă o ofensivă pe retail din 2007 şi acum ţintesc un loc în primele zece bănci de pe piaţă, deşi afirmă că obiectivul principal este profitabilitatea şi apoi creşterea cotei de piaţă.

Garanti ocupa la finalul anului trecut locul 14 în topul băncilor, cu o cotă de piaţă de 1,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO