Bănci și Asigurări

Garanti ieftineste creditele de retail in euro cu ipoteca

21.01.2010, 23:05 25

Turcii de la Garanti Bank reduc de astazi dobanzile la creditelede retail in euro cu pana la 1,8%, inscriindu-se astfel in randuljucatorilor care ieftinesc finantarile la inceput de an.

Astfel, banca vinde acum credite ipotecare in euro cu o dobandade 6% pe an. Costul anual efectiv (DAE) ajunge la 7,72%, pentru uncredit de 300.000 de euro rambursabil in 30 de ani.

"In functie de tendintele pietei, anticipam si alte scaderiulterioare, atat pentru creditele in moneda nationala, cat sipentru cele in euro", spune Murat Atay, directorul general alGaranti Bank. La creditele de nevoi personale cu garantii realedobanda nominala este de 6,18% pe an, in timp ce dobanda anualaefectiva ajunge la 8,57% (pentru o suma de 300.000 de euro,rambursabila in 30 de ani). Garanti este un jucator de talie micape piata, dar anul trecut turcii au reusit sa isi majoreze activelecu peste 40%.

O prima ajustare de inceput de an o facuse Banca Transilvania,un jucator din top cinci, care redusese dobanzile la creditele inlei cu jumatate de punct procentual, transmitand astfel catreclienti semnalul dat de BNR prin reducerea dobanzii de politicamonetara. Saptamana aceasta si maghiarii de la OTP Bank au ieftinitcreditele in lei.

Bancherii spun ca in continuare cererea de credite ramane foarteslaba, chiar si in zona de retail, majoritatea clientilortemandu-se pentru siguranta veniturilor sau chiar a locului demunca. Pe de alta parte, Robert Rekkers, directorul general alBancii Transilvania, admitea ca este nevoie si de o reducere adobanzilor pentru a stimula cererea de credite.

Bancile au nevoie acum sa acorde credite, intrucat au suficientelichiditati si au nevoie de plasamente care sa le aduca venituriconsistente, pentru a-si reface marjele de profit, comprimate decresterea cheltuielilor cu provizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO