Bănci și Asigurări

GE Money: Romania va conduce cresterea pietei ipotecare din Europa Centrala si de Est

GE Money: Romania va conduce cresterea pietei ipotecare din Europa Centrala si de Est

Bill Schaub, responsabil cu coordonarea finantarilor ipotecare ale GE Money pentru Europa Centrala si de Est: Veniturile salariale alaturi de contextul economic, evolutia ascedenta sau descendenta a ratei dobanzii spre exemplu, sunt principalii factori care influenteaza evolutia pietei ipotecare din Romania.

23.11.2007, 20:23 23

Piata creditelor ipotecare din Romania, la adapost de criza financiara din Statele Unite ale Americii, va inregistra cel mai accelerat ritm de crestere din regiunea Europei Centrale si Est in urmatorii trei ani, veniturile salariale in ascensiune contribuind in mare masura la dezvoltarea creditelor pentru locuinte.
"In urmatorii trei ani, estimez o rata anuala de crestere de 30% pentru piata ipotecara din Europa Centrala si de Est, principalul motor de crestere fiind Romania", a declarat Bill Schaub, responsabil cu coordonarea finantarilor ipotecare la GE Money pentru Europa Centrala si de Est (regional mortgage leader).
GE Money, divizia de servicii financiare de retail a gigantului american General Electric, este prezent pe piata locala de la sfarsitul anului 2006, cand a achizitionat companiile de servicii financiare Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive.
"Veniturile salariale alaturi de contextul economic, evolutia ascedenta sau descendenta a ratei dobanzii spre exemplu, sunt principalii factori care influenteaza evolutia pietei ipotecare din Romania. Consolidarea clasei de mijloc joaca de asemenea un rol decisiv in dezvoltarea pietei", continua Bill Schaub de la GE Money.
Mai mult de o treime din romani doresc sa isi imbunatateasca conditiile de locuit, in urmatorii cinci ani fiind dispusi sa investeasca, in medie, 20.000 de euro, arata un studiu realizat de TNA AISA la cererea GE Money. In comparatie, 76% dintre cehi si 65% dintre rusi se gandesc sa investeasca in propriile locuinte, alocand 25.000 de euro, respectiv 20.000 de euro imbunatatirilor locative.
Studiul a luat in calcul populatia din Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Rusia, pe esantioane de aproximativ 1.000 de respondenti din mediul rural si urban. In toate tarile monitorizate, populatia doreste sa isi finanteze schimbarea sau imbunatatirea locuintei din resurse financiare proprii. "In Europa de Est, populatia are un spirit al proprietatii foarte bine dezvoltat, majoritatea fiind proprietari ai caselor in care locuiesc. Preferinta prentru finantarea din resurse proprii ridica o provocare creditorilor care trebuie sa convinga consumatorii prin incredere si profesionalismul serviciilor, dar si prin identificarea produsului dupa profilul si nevoile specifice clientului", explica Schaub.
La sfarsitul lunii septembrie, soldul creditelor ipotecare ajunsese la 11,6 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), de patru ori mai putin fata de soldul creditelor de consum. Avantul inregistrat de creditele de consum pe piata locala, in detrimentul creditelor ipotecare, este motivat de prioritatile populatiei, care pozitioneaza pe primul loc achizitia unui autoturism si mai apoi imbunatatirea locuintei sau cumpararea unui apartament. "In intreaga Europa Centrala si Est, creditele pentru autoturisme au crescut spectaculos. Varsta medie a persoanelor care iau un credit ipotecar este de 35 de ani, in timp ce pentru autoturism pragul de varsta coboara", spune Schaub de la GE Money.
In ceea ce priveste extinderea crizei ipotecare din Statele Unite ale Americii, piata financiara locala nu are motive de ingrijorare.
"O criza a creditelor ipotecare asemeni celei din Statele Unite ale Americii nu poate avea loc pe pietele din Europa Centrala si de Est, pentru ca institutiile financiare continua sa aplice principiile traditionale de creditare ipotecare. Mai exact, pe pietele ipotecare est-europene nu a avut loc o deteriorare a criteriilor de finantare, creditele ipotecare nu se vand si nu se tranzactioneaza asa cum s-a intamplat in SUA", spune Bill Schaub.
El adauga ca Rusia a avut cea mai intensa activitate de securizare a creditelor din randul statelor central si est-europene.
Prezenta tanara pe piata locala, divizia de servicii financiare GE Money isi propune sa devina principalul furnizor de servicii financiare al romanilor.
"In urmatorii cinci ani, GE Money se va concentra asupra pietei ipotecare din Romania, care va fi motorul de crestere al diviziei locale. Vom lua in calcul extinderea portofoliului de companii, dar si incheierea de noi parteneriate. Extinderea colaborarii cu brokerii de credite este una dintre directiile adoptate de GE Money pentru a deveni cel mai important furnizor de credite", conchide Schaub.

Domenia Credit a finantat 1.200 de clienti in 9 luni
Domenia Credit, o societate specializata in finantari ipotecare achizitionata anul trecut de GE Money, a acordat credite la un numar de 1.200 de clienti in primele noua luni ale 2007. Valoarea medie a creditului este de 35.000 de euro. Compania si-a extins puternic reteaua de distributie anul acesta, de la noua sucursale in luna ianuarie ajungand in prezent la 21. Alaturi de reteaua proprie de distributie, Domenia Credit colaboreaza cu aproximativ 50 de brokeri de credite. "Vrem ca Domenia Credit sa fie principalul motor de crestere al GE Money pe piata din Romania" spune Bill Schaub, seful finantarilor ipotecare la GE Money pentru Europa Centrala si de Est. Americanii au anuntat ca vor investi pe termen scurt 15 milioane de dolari in dezvoltarea acestor firme, din care 10 milioane de dolari anul acesta. Domenia Credit a fost infiintata in anul 2003 si a fost preluata anul trecut de GE Money la pachet cu o societate de credite de consum si una de leasing, in cadrul unei tranzactii de 140 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO